Dienst Oorlogsgraven bouwt graftombe op Belgische begraafplaats

Redactie KW

De dienst Oorlogsgraven bouwt een graftombe op de Belgische militaire begraafplaats van Houthulst. In de crypte komen de stoffelijke resten van de lichamen waarvan men de nationaliteit niet meer kon achterhalen.

De Belgische militaire begraafplaats in Houthulst is de tweede grootste. Volgens Didier Pontzeele van de dienst Oorlogsgraven werd er om verschillende redenen gekozen om de graftombe te bouwen in Houthulst. “Er was keuze uit 21 Belgische militaire begraafplaatsen waarvan er op de meeste gewoon geen plaats was”, legt Didier uit. “In Houthulst is er een zee van ruimte. Bovendien ligt Houthulst het dichtstbij voor de herdenkingen van 2014-2018. Het is tevens een plaats waar in de loop van de Eerste Wereldoorlog een grote verscheidenheid aan nationaliteiten vochten wat het een internationaal karakter geeft. Bovendien zijn er van de negen Belgische militaire begraafplaatsen in de Westhoek slechts drie die effectief op de frontlijn liggen. De lichamen die in de crypte komen zijn stoffelijke resten waarvan de nationaliteit niet meer kon achterhaald worden. Er worden ieder jaar nog een tiental lichamen gevonden. Bij twee tot drie daarvan weet men de nationaliteit niet.”

“De werken starten begin 2014 en moeten ten laatste in juli rond zijn”, vervolgt Didier. “De kostprijs is nog niet bekend omdat de inschrijvingen voor de aanbesteding nog lopen. De grafkelder zelf is ondergronds en zal niet zichtbaar zijn, noch toegankelijk voor het publiek. De toegang tot de kelder zal zich in een nieuw onthaalgebouwtje bevinden dat aan de ingang van de begraafplaats komt.”

(DCJ)

Meer in Krant van West-Vlaanderen editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier