Dienst 100, Mug-dienst en brandweer starten proefproject rond prioritair rijden in Roeselare

Redactie KW

Op maandag 11 juli starten Mug Roeselare en de dienst 100/brandweer Roeselare met een proefproject rond prioritair rijden. “Met dit project hopen we de goede balans te vinden tussen tijdigheid van interventies/patiëntentransport enerzijds en veiligheid, comfort en professionele medische begeleiding op de weg anderzijds.”

Hulpdiensten worden verondersteld met de nodige spoed hulp te verlenen aan mensen in nood. Om noodinterventies tijdig te kunnen uitvoeren, voorziet de wetgeving in de mogelijkheid om prioritair te rijden. “Dat houdt evenwel risico’s in op het gebied van verkeersveiligheid. Deze risico’s kunnen verantwoord zijn, maar moeten worden afgewogen ten overstaan van het verhoogd ongevalrisico.”

Er werd een prioritaire code uitgewerkt. Die wordt vanaf maandag 11 juli officieel ingevoerd als proefproject. Er zal een registratie en evaluatie gebeuren. “De uitgangspunten zijn dus dat het comfort van de patiënt en de hulpverleners, de mogelijkheden tot betere medische stabilisatie en de toegenomen veiligheid op de weg in veel gevallen primeren op de snelheid waarmee een interventie of een patiëntentransport wordt uitgevoerd.”

“Met dit project hopen we de goede balans te vinden tussen tijdigheid van interventies/patiëntentransport enerzijds en veiligheid, comfort en professionele medische begeleiding op de weg anderzijds.” Zo zal ook bij het terugrijden het gebruik van sirenes worden beperkt. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier