Diefstal viskar draait uit op soap in Langemark

Redactie KW

Een visboer heeft zijn gestolen kar terug, maar mag er niet mee rijden.

Kurt Samyn baat in de Statiestraat in Langemark de vishandel De Zeespiegel uit. Hij beschikt over een grote uitschuifwagen en een bevoorradingswagen waarmee hij drie keer per week naar de vismijnen van Oostende en Zeebrugge trekt.

“Op dinsdag 22 juli stond ik zoals gewoonlijk om 5 uur op om naar de vismijn te vertrekken”, zegt Kurt. “Beneden stelde ik echter vast dat mijn bevoorradingswagen niet meer in de Kasteelstraat stond. In de winkel zag ik dat de lade was leeggeroofd, mijn bankkaart en 500 euro wisselgeld waren verdwenen, net als wat speelgoed van de kinderen.”

Adres per sms

“Ik kon geen vis meer ophalen en niks meer bevoorraden: de winkel niet, de andere verkooppunten, de ronde… Een nachtmerrie. Op Facebook zette ik meteen een bericht met een duidelijke beschrijving van mijn bevoorradingskar. In een paar dagen werd dat 1.280 keer gedeeld. Een van hen, een man uit de Boezingestraat, zag op beelden van zijn bewakingscamera dat mijn viskar daar die nacht rond 2.15 uur was voorbijgereden. De chauffeur was duidelijk herkenbaar. Deze beelden bleken echter geen bewijskracht te hebben, omdat je enkel privégrond mag filmen en het hier om de openbare weg ging. Ik had geen voet om op te staan, maar had wel zo snel mogelijk mijn kar nodig om mijn zaak draaiende te houden. Korte tijd later had ik de dader aan de lijn en die biechtte op dat mijn wagen in het Nederlandse Dordrecht – bij Rotterdam – stond. Ik antwoordde dat ik aan het bestellen was in de winkel en vroeg of hij me met een sms het adres kon bezorgen. Dat deed hij, en daarmee stapte ik naar de politie, blij dat ik mijn wagen terug zou krijgen. Maar toen begon de miserie pas echt…”

“Ik vernam er dat er wettelijk – ook al was de dader gekend – een sporenonderzoek moest gebeuren. Daarnaast moest ik 1.100 euro takelgeld betalen met 280 euro extra kosten erbovenop. De wagen was defect geraakt: bij meerdere startpogingen had de dief allerhande draden afgerukt en… daar stond ik dan. Mijn wagen werd naar een garage getakeld waar vermoedelijk nog een zware herstelfactuur te wachten ligt. Psychologisch en financieel is dit voor mij een drama. Ik heb noodgedwongen mijn vakantie moeten herschikken en de winkel drie weken moeten sluiten omdat ik geen vis had, en heb mijn werknemers op non-actief moeten zetten. Wettelijk moest ik de diefstal bewijzen om mijn nieuwe nummerplaten te krijgen. Helaas ben ik het slachtoffer van een vertragende wetgeving.”

Geruchten

“Hoe de diefstal is kunnen gebeuren? Onze mosselleverancier levert telkens ‘s nachts. Ik laat dan de deur aan de kant van de Kasteelstraat open zodat deze mensen hun waar in mijn koelkamer kunnen leggen. Sindsdien heeft de leverancier zelf een sleutel zodat niemand nog langs deze deur binnen kan. De dief is op de bewuste nacht langs deze zijdeur binnen gekomen. Hij heeft de sleutels van mijn wagen gepikt en is ermee verdwenen. In Nederland kreeg hij dan pech en na meerdere pogingen om opnieuw te starten rukte hij kabels af zodat mijn wagen totaal onklaar werd. Naast al deze pijnlijke zaken maakten bepaalde kwade tongen het geheel nog erger. Er deden allerhande geruchten de ronde, mijn zaak zou stoppen en weet ik veel. Gelukkig waren er die camerabeelden en kreeg ik mijn kar terug.”

(RB – foto RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier