Deze week recordaanvoer prei op de Reo Veiling in Roeselare

Redactie KW

Meer dan 360 producenten hebben deze week samen maar liefst 2,9 miljoen kilo winterprei aan de Reo Veiling afgeleverd. Dat is een nieuwe recordaanvoer. Dit groot volume bevestigt de sterke reputatie van de Roeselaarse veiling als toonaangevende preiveiling voor het vermarkten van dit winterproduct op de Europese versmarkt.

Blijkbaar doet de vrieskoude ons trek krijgen in wintergroenten zoals prei. Tegenover die stijgende marktvraag staat een groot aanbod omdat veel producenten bewust langer hebben gewerkt om meer prei te oogsten dan normaal. Want de groente mag dan al bestand zijn tegen wat winterkoude, oogsten kan niet meer als de temperatuur voortdurend onder het vriespunt blijft.

Het piekmoment in de Reo Veiling was de aanvoer van 800 ton prei in één dag. Het verbroken weekrecord van 2,5 miljoen prei dateert van begin februari 2005. “Extra veel prei werd geoogst om te anticiperen op het huidige winteroffensief. Oogsten kan niet meer als de temperatuur constant onder het vriespunt blijft. Veel preitelers hebben daarom bewust langer gewerkt voor het barkoud werd”, aldus directeur productie Rik Decadt van de Reo Veiling. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier