Dexia: gemeentebelastingen gaan niet voor maar na verkiezingen omhoog

© Image Globe
Redactie KW

MET VIDEO – De kans is groot dat veel West-Vlaamse gemeenten na de gemeenteraadsverkiezingen hun belastingen zullen verhogen. Dat zegt de studiedienst van Dexia, die de financiën van alle gemeenten heeft doorgelicht. Dit jaar zal de helft van de West-Vlaamse gemeenten een tekort hebben op hun budget. Dat komt omdat de uitgaven meer stijgen dan de inkomsten.

De West-Vlaamse gemeenten beheren hun budgetten als goeie huisvaders. Maar blijkbaar is dat dit jaar een hele klus. Volgens Dexia zal de helft van hen een tekort hebben op hun budget. Gelukkig hebben de gemeenten nog overschotten van de voorbije jaren, waardoor de begrotingen toch in evenwicht geraken.

Gemeentelijke holding

In een verkiezingsjaar waagt geen enkele gemeente het om de belastingen te verhogen. Maar verwachting is wel dat de belastingen in veel gemeenten na de verkiezingen omhoog zullen gaan. Want de gemeenten mislopen ook nog inkomsten door de problemen met de Gemeentelijke Holding. Al relativeert Dexia die impact.

Voor de kustgemeenten, die meer aandelen hebben in de Gemeentelijke Holding zitten, kan dat verlies toch oplopen tot 6 € per inwoner.

Dexia: gemeentebelastingen gaan niet voor maar na verkiezingen omhoog

Bekijk hier de reportage

(EV/BS)

Meer hierover vanavond in de journaals van FOCUS en WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier