DeSom zoekt inburgeringscoaches

Redactie KW

In januari start vzw deSOM met een project rond inburgeringscoaches in West-Vlaanderen. Inburgeringscoaches zijn vrijwilligers die allochtone nieuwkomers willen leren kennen en hen helpen bij de uitbouw van een sociaal netwerk.

DeSOM overkoepelt het Onthaalbureau Inburgering, het Intergratiecentrum en de Sociale Tolkendienst van West-Vlaanderen. “We zijn op zoek naar een veertigtal vrijwilligers die zich willen engageren”, zegt Hilde Bekaert van de vzw.

2.400 dossiers

Volgens deSOM zijn er zo’n 2.400 inburgeringsdossiers lopende in
West-Vlaanderen. “Inburgeringscoaching koppelt een vrijwilliger aan een inburgeraar, vooral aan die allochtone nieuwkomer die er niet toe komt om via werk of studies zelf een sociaal netwerk uit te bouwen”, aldus Bekaert. “Ik denk hier dan vooral aan huismoeders of oudere mensen. De vrijwilliger vormt een duo met iemand met dezelfde interesses, met iemand waarmee het ‘klikt’.” Kandidaat-inburgeringcoaches worden uitgenodigd voor een gesprek.

Nederlands

Bedoeling is dat hij één keer om de veertien dagen samenkomt met de ‘inburgeraar’. Tijdens de ontmoetingen wordt Nederlands gesproken. Samen kan men dan naar vrijetijdsorganisaties en
verenigingen gaan.

“Zo’n onndersteuning door de inburgeringscoach kan het verschil
maken tussen sociale isolering en maatschappelijke participatie”, zegt Bekaert. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier