Designtoilet in Broeltoren van Kortrijk veel te duur?

Redactie KW

In de vernieuwde zuidelijke Broeltoren in Kortrijk staat ook een nagelnieuw toilet. En niet zomaar een witte pot in het kleinste kamertje, wat bij sommigen dan weer in het verkeerde keelgat is geschoten.

Zondag kon het brede publiek tijdens Open Monumentendag voor het eerst een kijkje gaan nemen in de gerestaureerde Broeltorens in Kortrijk. In de zuidelijke toren viel daar meteen het nieuwe designtoilet op: een blinkende bol in inox, met een soort van vliegtuigdeuren die de bol, eens afgesloten, weer perfect rond maken. Binnenin bevinden zich ook een minikeuken met kookplaten, een koelkast en een afwasbak.

105.571 euro

Een sterk staaltje design, maar de kostprijs van zoiets is uiteraard ook ‘gene kattepis’: 105.571 euro, meer bepaald. Te veel geld, zeggen criticasters, onder wie ook Stefaan De Clerck (CD&V), die destijds zélf als burgemeester de wind van voren kreeg toen de stad 160.000 euro uitgaf voor een designtoilet in de Sint-Rochuskerk. Het stadsbestuur maakt zich echter sterk de juiste keuze gemaakt te hebben: de toren kan voortaan ook afgehuurd worden voor babyborrels en concertjes, en nu al zijn daarvoor honderd aanvragen.

“CD&V in 2009 zelf goedgekeurd”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne vindt de kritiek dan ook onterecht. “De beslissing om een inox bol in een van de broeltorens te plaatsen dateert van begin 2009 en bij mijn weten was CD&V toen aan de macht en heeft die partij de beslissing goedgekeurd.”

(FJA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier