Dertig populieren tegen de grond

Redactie KW

Op vraag van bewoners van ‘t Wietje in Sint-Jan Ieper zullen de dertig Canadese populieren in de straat geveld worden. De buurt klaagde al vaker over afgekraakte takken die gevaarlijke situaties opleverden. En de bewoners zijn ook niet te spreken over het feit dat ze in het najaar telkens duizenden kilo’s bladeren en takken moeten opruimen.

De Canadese populieren werden in 1980 aangeplant. De bomen zijn nu volgroeid en hebben een stamomtrek van meer dan 2 meter. Ze hebben ook hun maximale hoogte bereikt. Vorig jaar werden na klachten van bewoners al een tiental kruinen van de bomen gesnoeid. Het advies van een boomspecialist zegt dat de bomen nog gezond en groeikrachtig zijn. Bij een aantal ervan werd wel een aantasting door de wilgenhoutrups vastgesteld.

Aquafin plant in 2012 werken in ‘t Wieltje, waardoor de boomwortels beschadigd zullen worden. Daarom heeft het schepencollege van Ieper nu beslist om de 30 populieren volgende winter te vellen. Na de werken van Aquafin zal dan in 2012 een andere, meer duurzame boomsoort aangeplant worden.

(pl/ld)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier