Derde van ochtendploeg AZ Groeninge niet aan het werk

Redactie KW

In Kortrijk is dertig tot veertig procent van de ochtendploeg van het Algemeen Ziekenhuis Groeninge woensdagmorgen niet aan de slag gegaan. Dat is het gevolg van een algemene stakingsdag waartoe door de vakbonden werd opgeroepen.

Aanleiding van de oproep is de geplande uitbesteding in 2010 van de dienst sterilisatie aan een privébedrijf.

De directie van het AZ Groeninge, waar 2.800 mensen werken, gaf ruim een week geleden te kennen de dienst sterilisatie van het ziekenhuis allicht te zullen uitbesteden aan het gespecialiseerde bedrijf NV Sterima-Vanguard uit Bissegem (Kortrijk). Dat zou gebeuren in 2010, als de ziekenhuisgroep haar intrek neemt op een megacampus die momenteel opgetrokken wordt op het Kennedypark in Kortrijk. Het personeel dat nu nog op dienst sterilisatie werkt, zou kunnen meeverhuizen naar Sterima-Vanguard.

Tegen de geplande outsourcing rees onmiddellijk veel protest bij het personeel. De vakbonden riepen woensdag uit tot algemene stakingsdag. Die wordt vrij goed opgevolgd. “Dertig tot veertig procent van de ochtendploeg is niet aan het werk gegaan”, zegt Dimitri Knockaert, secretaris van LBC-NVK. “Dat cijfer is vrij hoog. Personeel uit de zorgsector is moeilijk tot staken te bewegen, omwille van de grote plichtsbewustheid die ze met zich meedragen. Personeelsleden die wel aan het werk zijn op de vier campussen van het AZ Groeninge dragen rouwbandjes en houden stiptheidsacties. Ze nemen straks ook deel aan de personeelsvergaderingen die overal plaatsvinden.”

Woensdag om 9.30 uur start aan de campus Loofstraat in Kortrijk een optocht die de vier campussen van het AZ Groeninge zal aandoen. De optocht eindigt rond de middag aan de campus Reepkaai, waar enkele toespraken zullen gehouden worden.

Om de dienstverlening van de ziekenhuisgroep niet in het gedrang te brengen, vorderde de directie van AZ Groeninge een honderdtal personeelsleden op. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier