Derde van gecontroleerde horecazaken niet in orde – UPDATE

Redactie KW

Een derde van de handelszaken in Middelkerke die door het federaal voedselagentschap werd gecontroleerd, is theoretisch niet in orde. Dat is het resultaat van de aangekondigde controleactie begin deze maand. De zaken die een waarschuwing krijgen, mogen ook een nieuwe controle verwachten. Want vaak gaat het om een samenloop van kleine omstandigheden zegt het federaal voedselagentschap.


“Meestal gaat het over hygiënezaken, infrastructuur, temperatuur,” zegt Elke Vincke van het Voedselagentschap. “Bij bepaalde zaken zijn er kleine opmerkingen zoals medische attesten, deksels, vuilbakken en zo. Het is heel beperkt dat we zware tekortkomingen hebben vastgesteld.”

381 zaken in Groot Middelkerke werden gecontroleerd, één ervan moest gedeeltelijk worden gesloten. Bij de rest gaat het om kleine opmerkingen, vaak over het rookverbod. Bijvoorbeeld bij Ad De Wit. Hij heeft een café groter dan 50 vierkante meter en dan moeten er ook plaatsen zijn voor niet-rokers. Daarvoor kreeg hij een opmerking.

“Ik heb bewust gekozen voor een rokerscafé. Ondanks dat ik een het menu heb moeten wegdoen moet ik nu toch de helft van de zaal inrichten voor niet-rokers. Ik wist niet hoe dat te doen. Zij hebben geadviseerd hoe ik de helft van de zaal rookvrij moet maken.”

Een bordje op de tafel in plaats van de asbakken, is voldoende. Vaak gaat het om onwetendheid, zegt ook de voorzitter van de Middelkerkse dijkraad, Eddy Van Den Broucke.

“We betalen elk jaar ons lidgeld met de glimlach. In feite vinden wij het jammer als er iets veranderd in de wetgeving zoals het rookverbod dat wij niet schriftelijk verwittigd worden.”

De controle in Middelkerke was aangekondigd. Het was de eerste keer in onze provincie dat een gemeente volledig werd doorgelicht.

(bdj)

Meer hierover in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier