Derde misbruikzaak in bisdom Brugge is verjaard

Redactie KW

De jongste zaak rond seksueel misbruik, waarbij een priester betrokken is die werkt in Brazilië, is verjaard. Daardoor kon bisschop Jozef De Kesel de betrokken priester niet in België houden.

“In 2010 werden twee klachten over de betrokken priester aan de toenmalige commissie Adriaenssens bezorgd. Het gaat om verjaarde feiten. Deze commissie heeft dat overgemaakt aan het parket. Eind juni 2010 kwam een einde aan de werking van deze commissie en ging alles naar Justitie”, verduidelijkt het bisdom.

Op vraag van het parket riep monseigneur De Kesel in 2010 de betrokken priester, die als sinds 1991 werkzaam is in Brazilië, terug voor een verhoor door Justitie, die uiteindelijk geen uitspraak ten gronde deed. De feiten waren strafrechterlijk verjaard. Het bisdom zegt dat ook bisschop De Kesel de priester heeft geconfronteerd met de klachten, en hem heeft gewezen op de ernst ervan. Maar de priester ontkende de klachten.

Klachten niet opnieuw gemeld

“Toen de priester van Justitie mocht terugkeren naar Brazilië, gaf bisschop De Kesel hem die toelating. Meteen werd ook de plaatselijke bisschop in Brazilië op de hoogte gesteld”, luidt het. Het bisdom geeft ook mee dat de klachten niet opnieuw werden gemeld aan het later opgerichte Opvanpunt, noch bij de commissie voor arbitrage.

Het parket voegt vrijdagmiddag toe dat er momenteel geen enkel onderzoek loopt naar klachten over pedofiele priesters.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier