Deputatie bakent dertien locaties af voor nieuwe windturbineparken

Redactie KW

De deputatie van West-Vlaanderen heeft die locaties afgebakend waar nog nieuwe windturbineparken kunnen worden vergund. De locaties liggen verspreid over het hele grondgebied. Er is volgens gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Patrick Van Gheluwe (sp.a) voldoende ruimte om aan de vooropgestelde milieudoelstellingen te voldoen.

“De jongste maanden hebben we overleg gepleegd met het Vlaams gewest om een wildgroei aan windturbines in West-Vlaanderen, de meest windrijke provincie, tegen te gaan. Door een decreetwijziging werd het onlangs ook mogelijk om in landbouwgebied turbines te bouwen. Met deze aanpak willen we de burger beschermen en duidelijkheid creëren”, zegt Patrick Van Gheluwe.

De 13 locaties die worden weerhouden, zijn duidelijk afgebakend. Ze liggen alle op kruispunten van autosnelwegen of kanalen, regionale bedrijventerreinen of stedelijk gebied. De locaties liggen in de gemeenten Brugge, Roeselare, Veurne, Nieuwpoort, Torhout, Tielt, Kortemark, Poperinge, Menen en Waregem.

Na een consultatieronde bij de gemeentebesturen en de energiesector wordt het plan in januari 2010 definitief aangenomen. Een aantal lopende procedures, waaronder één in Zonnebeke, vallen niet binnen het kader dat de deputatie uittekende. Volgens gedeputeerde Patrick Van Gheluwe liggen deze projecten ruimtelijk moeilijk. Voor de vervanging van bestaande turbines, ziet de gedeputeerde minder problemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier