Denys en Breyne stellen rapport Seine-Schelde-West voor

Redactie KW

Donderdag hebben de gouverneurs van Oost- en West-Vlaanderen, André Denys en Paul Breyne, hun rapport afgeleverd bij Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits. Daarin staat hun gezamenlijke beleidsvisie rond het Seine-Schelde-West-project, en meer bepaald rond de uitdieping van het Schipdonkkanaal.

“Ons rapport heeft de discussie verbreed, heeft aangewezen wat er nog ontbrak in de discussie en doet ook een tiental concrete aanbevelingen”, zegt gouverneur Denys van Oost-Vlaanderen. De gouverneurs spreken zich niet uit voor of tegen de omstreden uitdieping van het Schipdonkkanaal, maar spraken met alle betrokken partijen en stellen in het rapport wel een aantal absolute voorwaarden indien het project er effectief zou komen.

Zo willen de gouverneurs de sociale cohesie beschermen in de gemeenten waar het kanaal dwars doorheen gaat, zoals bruggen van 7 in plaats van 9 meter hoogte en het behoud van de bestaande brugovergangen, als de gemeente dat wenst. Voorts stelt het rapport dat het unieke landschap moet worden behouden, en dat natuurcompensatie moet gebeuren in de onmiddellijke omgeving.

Het rapport stelt enkele lacunes in de huidige discussie aan de kaak. Zo is het rapport over de effecten van verzilting nog niet klaar, en willen de gouverneurs “geloofwaardigere bronnen en cijfers” in verband met de rentabiliteit van de verbreding van het kanaal. Ze vinden ook dat er een studie moet komen rond de concrete gevolgen voor de draagkracht van het Scheldebekken, indien zowel de uitdieping er komt, als de zeesluis in Terneuzen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier