Demarcatiepalen Eerste Wereldoorlog beschermd

Redactie KW

Enkele gedenktekens die verwijzen naar de oorlogen komen in aanmerking om beschermd te worden. Dit gebeurt op basis van hun artistieke en/of historische waarde.

Omwille van hun historische waarde komen vier demarcatiezuilen in aanmerking. Demarcatiepaal 2 staat in de Westendelaan op de grens met Westende, demarcatiepaal 3 staat bij de miniatuurmolen in Ramskapelle, demarcatiepaal 9 staat in de Lombardsijdestraat op de badplaats en demarcatiepaal 13 staat bij de Wittebrug op de grens met Sint-Joris.

Demarcatiepalen zijn geprofileerde rozegranieten zuilen met piramidale opbouw. Ze zijn ongeveer 125 cm hoog, 75 cm breed en 65 cm diep. Als stelregel duiden deze palen de verste opmars van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog aan. In de jaren 1922-1925 werden tussen de Noordzee en de Zwitserse grens heel wat demarcatiepalen geplaatst.

Bovenaan de zuil is een helm op een lauwerkrans gebeiteld met de naam van de frontsector. De helm is van het Belgische type met het kenteken van een leeuwenkop. Links staat een veldfles, rechts een munitiezak en op de hoeken een handgranaat en een lauwertak. In het midden van de zuil aan de rechterkant staat/stond de tekst ‘Hier werd de overweldiger tot staan gebracht’.

Op de voorkant staat/stond de Franse vertaling en op de linkerkant de Engelse tekst. Op de meeste plaatsen werd deze zin door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog verwijderd. De demarcatiepaal aan de miniatuurmolen in Ramskapelle is een van de zeldzame waar je die tekst nog kunt lezen. Dit komt omdat men in Ramskapelle tijdens de Tweede Wereldoorlog de demarcatiepaal had ondergegraven. (DCR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 5 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier