Delfien Leune vraagt subsidies voor wereldkampioenschap zwemmen

Redactie KW

De twintigjarige Delfien Leune uit Veurne neemt deze zomer deel aan het wereldkampioenschap zwemmen voor mensen met een mentale beperking. Vorig jaar plaatste ze zich via de Europese kampioenschappen binnen de top zeven van Europa. „Vanwege het BOIC kwam nog geen antwoord op de vraag of er middelen beschikbaar zijn om de deelnemingskosten te betalen”, aldus haar vader Franky. Daarom werden alle Vlaamse parlementsleden aangeschreven.

Delfien Leune neemt van 7 tot 12 juli deel aan de ‘Wereldspelen’, het wereldkampioenschap zwemmen voor mensen met een mentale beperking, in het Tsjechische Liberec.

„Vorig jaar lukte het heel goed”, steekt de twintigjarige Delfien van wal. „Tijdens de Europese kampioenschappen in het Poolse Ostrowiec heb ik individueel drie finales gezwommen. Met onze estafetteploeg mochten we vier keer aan de finale deelnemen. Samen met mijn ploegmaten Karolien Vanesch (Imburg), Mieke Demot (Vlaams-Brabant), Tamara Medaerts (Limburg) en Evy Ploegaerts (Antwerpen) behaalde ik drie zilveren en één bronzen medaille. Dit is te vergelijken met wat Kim Gevaert en co in de atletiek presteerden”, zegt ze trots

Door deze prestaties en de scherpe tijden die ze onder andere in Fleurus, Lummen, Hasselt, Antwerpen en Roeselare zwom, is een deelname aan de komende Wereldspelen geen probleem. „We gaan zeker naar Tsjechië”, verduidelijkt haar vader Franky. „Het probleem stelt zich op het gebied van de subsidiëring vanwege het Belgisch Olympisch Comité. De afdeling andersvaliden van het BOIC nam tot nu geen beslissing of atleten als mijn dochter voor sponsoring in aanmerking komen.”

Zeker van de partij

„Wat er ook gebeurt, wij trekken de komende zomer naar Tsjechië”, herhaalt Franky. „Het probleem is dat er tijdens de voorbije paralympics eerder zwak werd gepresteerd. Binnen het BOIC kijkt men, in samenwerking met de VLG (Vlaamse Liga voor Gehandicaptensport) uit wat in 2012 in Londen kan gepresteerd worden. Momenteel probeert men een lijst te maken van welke atleten voor welke sporten het de moeite waard is geld te investeren. Concreet betekent dit dat wij nu nog niet weten wie de reis naar Tsjechië en het verblijf daar zal betalen. Misschien moeten we alles wel zelf bekostigen. Eigenlijk is er een manco betreffende het beleid inzake topsport. Men sponsort enkel wie wereldprestaties heeft neergezet, terwijl men ook oog zou moeten hebben voor wie iets wil bereiken.”

Uitgebreid artikel in Het Wekelijks Nieuws Kust van 27 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier