Definitieve beslissing over Europtop binnen drie weken

Redactie KW

Binnen drie weken beslist minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) definitief of de Eurotop al of niet in september 2010 in Ieper plaats vindt. Dat zegt hij in een interview in de Krant van West-Vlaanderen.

De minister neemt zijn beslissing op basis van het rapport van de werkgroep met onder anderen kabinetsmedewerkers en vertegenwoordigers van Ieper. Het rapport gaat vooral de logistieke haalbaarheid na. De Eurotop verwacht delegaties van ministers van Buitenlandse Zaken, diplomaten en hun entourage uit 27 Eurolanden.

Dat worden ongeveer 400 man, naast nog eens naar schatting 300 tot 400 journalisten. Ze moeten allemaal conformtabel en meestal met het vliegtuig ter plekke kunnen komen. In Ieper en omgeving moeten voorts voldoende hotelkamers en aangepaste vergaderaccommodatie beschikbaar zijn. “Het is een enorm logistieke operatie, die gepaard gaat met scherpe veiligheidsmaatregelen”, zegt minister Leterme.

Na vier maanden als minister van Buitenlandse Zaken begint hij te wennen aan zijn nieuwe job, die hij best boeiend vindt. Tijdens de buitenlandmissies, die hij intussen ondernam, moet hij ervaren dat ons land in het buitenland vooral wordt geprezen als bouwer van compromissen. Ook met zijn gezondheid gaat het opperbest, zegt de Ieperse excellentie in hetzelfde interview, waarin hij voor het eerst de balans als minister van Buitenlandse Zaken opmaakt. (JPT)

UItgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 16 oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier