Defensie op zoek naar vervuilende schepen aan de kust

Redactie KW

Vanaf augustus zullen speciale legervliegtuigen ingezet worden om vervuilende schepen op de bon te zwieren. Staatssecretaris Etienne Schouppe start daarvoor een samenwerking met het leger.

Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Het leger controleerde in 2008 239 schepen. “Maar ten laatste vanaf augustus zal dat een veelvoud moeten worden. We gaan meer dan ooit flitsen op zee. Wie vervuilt zal weinig kans hebben om er zomaar onderuit te komen”, zegt Schouppe.
Om de extra controles effectief gerealiseerd te krijgen, schakelt Schouppe het leger in. “Ze moeten hoe dan ook boven de Noordzee oefenen. Als ze dan toch bezig zijn, kunnen ze beter ook nog iets nuttigs doen en verontreinigers opsporen.”

In totaal zal Defensie zo’n honderd uur per jaar al flitsend over onze kust vliegen. Daarvoor worden de speciale B-hunters ingeschakeld, de onbemande verkenningsvliegtuigen. “Honderd uur lijkt misschien weinig”, verduidelijkt Schouppe. “Maar in verhouding met onze kuststrook is dat bijzonder veel. De pakkans zal dan ook niet gering zijn.” Naast de legervliegtuigen zal ook een helikopter voor snelle interventies worden ingeschakeld en een toezichtsvliegtuig met militairen aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier