Deelnemers Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen houden zich beter aan de verkeersregels

Redactie KW

De politiezone Riho kondigt op haar grondgebied komende zaterdag grootse controles aan. Wielertoeristen die de verkeersregels aan hun laars lappen zullen overmijdelijk op de bon gaan.

Zaterdag – een dag voor het profpeloton over de weg raast – kunnen de wielertoeristen ook ‘Vlaanderens Mooiste’ meefietsen. Sommigen wanen zich echter ook echte wielrenners. “Die mensen begeven zich in het verkeer en moeten zich aan de regels houden,” zegt zonechef Curd Neyrinck. “Sommigen maken het wel erg bont. Een rood licht negeren, de volledige breedte van de rijweg innemen of zelfs wagens beschadigen die hen zogezegd voor de wielen rijden. We willen daar kordaat tegen optreden.”

En dat het menens is mag blijken. Wanneer de wielertoeristen Hooglede binnenrijden zullen ze gewezen worden op de controles. “In totaal zetten we 20 agenten in,” bevestigt commissaris Frank Vanmoortel. “Wij gaan geen heksenjacht houden, maar wie grote overtredingen begaat, vliegt op de bon. De boete is onmiddellijk te betalen, anders wordt de fiets in beslag genomen. De namen van de overtreders worden ook aan het organiserende Golazo Sports gemeld.”

Het parcours voor wielertoeristen is niet helemaal gelijklopend met dat van de profs. “Men rijdt wel centrum Roeselare binnen omdat er op het Polenplein een bevoorrading is,” zegt agent en ex-wielrenner Christ Sabbe. “Maar daarna gaat het niet door het centrum Izegem, maar langs het kanaal richting Ingelmunster.”

(WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier