Dedecker en De Vriendt over boek Vande Lanotte

Redactie KW

Jean-Marie Dedecker (LDD) en Wouter De Vriendt (Groen) , die al jaren oppositie voeren in Oostende reageren allebei anders op het boek “De Keizer van Oostende”. Wouter De Vriendt vindt dat er over de partijen heen moet worden nagedacht over een deontologische code. Hij bevestigt dat Vande Lanotte in Oostende te veel macht verzameld heeft. Jean-Marie Dedecker kocht het boek vanmorgen in Brussel en vindt het naar eigen zeggen prachtig.

Jean-Marie Dedecker, die binnenkort de Oostendse politieke arena verlaat, wordt genoemd als initiatiefnemer van het boek, maar noemt dat verzonnen. ” Dat is compleet belachelijk. Wat wel waar is dat één van de twee journalisten bij mij is geweest. Ik heb hem mijn dossiers gegeven. Ik zit hier twaalf jaar in de oppositie ik heb heel wat verzameld. Maar dat is typisch. Als je de inhoud niet kunt ontkrachten, beginnen ze te schieten op de boodschapper. Ik vind het boek een meesterwerk, eindelijk is alles nu eens gebundeld, alle schandalen, alle malversaties en dat zet heel wat kwaad bloed bij onze machthebbers”, zegt hij.

Genuanceerd

Wouter De Vriendt is genuanceerder in zijn reactie op het boek. ” Er wordt daarin heel veel geïnsinueerd en verondersteld. Ik hou me liever aan de feiten. De feiten zijn dat er hier in Oostende heel veel macht is geconcentreerd rond de figuur van Vande Lanotte. Het is voor politici niet gezond om zich zo diep in te laten in het bedrijfsleven. En we moeten in de politiek zorgen voor een globaal antwoord met meer deontologie en ethiek.

Verder betreurt Wouter De Vriendt dat er zo weinig oppositie is tegen Vande Lanotte en vooral ook dat partijen als CD&V en Open VLD in Oostende veel te volgzaam en trouw zijn geweest.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Dedecker en De Vriendt over boek Vande Lanotte

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier