Dedecker: “Economisch Huis gooit geld over de balk”, vzw ontkent

Redactie KW

De Vlaamse overheid eist 72.000 euro terug van de stad Oostende. Middelen uit het stedenfonds zouden niet besteed zijn zoals het hoort. Vooral de vzw Economisch Huis, dat de lokale economie in kuststad wil stimuleren, wordt geviseerd. Oppositieraadslid Jean-Marie Dedecker zegt dat de vzw het geld over de balk gooit, iets wat het Economisch Huis zelf ontkent. Volgens hen gaat het om een foute interpretatie. De stad zelf bereidt zijn antwoord op de brief nog voor.

Jean-Marie Dedecker kreeg de brief van de Vlaamse overheid aan de Stad Oostende anoniem in zijn bus. Ze dateert van 7 mei.

“Het is meer dan een controleverslag, het is een terugvordering van de Vlaamse overheid van de gelden van het stedenfonds die volgens de Vlaamse overheid misbruikt zijn door de stad Oostende,” zegt Dedecker op Focus-WTV. “Die middelen uit het stedenfonds zijn gegeven aan een vzw, het Economisch Huis, en het autonome bedrijf. En die gelden zijn misbruikt voor een snoepreisje naar Californie, onder andere om weddes uit te keren, er is ook misbruik geweest op de wet van de aanbestedingen, en als boete eist de Vlaamse overheid 72.000 euro terug.”

Gunther Vanpraet, directeur van Economisch Huis Oostende vindt het niet correct dat Dedecker op die manier citeert uit de nota. Dedecker meent dat hij tegen wil en dank klokkenluider moet spelen in dit verhaal.

“Dit ruikt naar toestanden zoals in Charleroi en ik noem dat hier soms Palermo aan de Noordzee, geregeerd door een politieke elite die het verschil niet meer weet tussen hun eigen portefeuille en de middelen van de overheid.”

In volle verkiezingen zegt de LDD-kopman dat niet hij met modder gooit, maar dat het de Vlaamse overheid is die de stad Oostende op de vingers tikt. Al stelt hij zich vragen bij wat hij noemt de graaicultuur, ondermeer de reis naar Californië.

Het Economisch huis maakt zich sterk dat ze elke factuur kan verdedigen. Wel is er een technische boekhoudkundige discussie met de Vlaamse overheid over welke kosten met stedenfondsgeld mogen betaald worden en welke niet. De stad Oostende bereidt zijn antwoord op de brief voor. Onlangs kreeg de VZW Economisch Huis Oostende nog felicitaties over het geleverde werk van alle ondernemingsorganisaties uit de regio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier