Deceuninck boekt kwart minder omzet in eerste kwartaal

Redactie KW

De producent van pvc-raamprofielen Deceuninck heeft in het eerste kwartaal een kwart minder omzet geboekt dan een jaar geleden. Ook voor het tweede en derde kwartaal verwacht het bedrijf uit Hooglede een beduidend lagere omzet. Nieuwe herstructureringen zijn daarom niet uit te sluiten. Dat meldt Deceuninck dinsdag in een persbericht.

De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 102,3 miljoen euro. Dat is 25,1 procent minder dan de omzet in de eerste driemaandenperiode van 2008, die uitkwam op 136,6 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen bedraagt de omzet 107,2 miljoen euro. De totale volumedaling bedroeg 24 procent en was volgens het bedrijf minder sterk dan gebudgetteerd.

De omzetdaling was het sterkst voelbaar in januari en februari, mede door de lange winterprik. Sinds maart stijgt het orderboek weer in de meeste regio’s.

In Europa, waar 76 procent van de geconsolideerde omzet werd behaald, viel de omzet met 23 procent terug. De Benelux en Frankrijk hielden het beste stand, met een totale omzetdaling met 8 procent. In Oost-Europa en het Verenigd Koninkrijk ging de zwakke residentiële bouwactiviteit gepaard met een muntverzwakking ten opzichte van de euro. Hierdoor daalde de omzet in Oost-Europa, uitgedrukt in euro, met 39 procent. In Rusland, Oekraïne en Roemenië, de zwaarst getroffen landen, raakten heel wat vastgoedprojecten in ademnood. In de VS daalde de omzet, uitgedrukt in euro, met 28 procent en in Turkije met 31 procent.

Deceuninck verwacht dat de omzet in het tweede en derde kwartaal beduidend lager zal uitkomen dan een jaar eerder. Tekenen die wijzen op een verbetering van de vraag na het derde kwartaal, zijn er momenteel nog niet. CEO Tom Debusschere sluit dan ook niet uit dat “indien het economische klimaat dit verlangt” het bedrijf bijkomende inspanningen zal moeten doen.

De krant De Standaard schrijft vandaag dat Deceuninck een principeakkoord heeft bereikt met de banken over een kapitaalverhoging en nieuwe schuldvoorwaarden. Het bedrijf zelf stelt alleen dat de onderhandelingen met de kredietverstrekkers in een positief klimaat verlopen en dat men hoopt deze eerstdaags te kunnen afronden. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier