Debat zonder burgemeester over Dexia-crisis in Oostende

Redactie KW

De gemeenteraad debatteerde over de financiële gevolgen van de crisis bij Dexia en de Gemeentelijke Holding voor de stad Oostende. Dat gebeurde zonder burgemeester Jean Vandecasteele, die als lid van de raad van bestuur van de Holding geen verklaringen wou afleggen over een lopend dossier.

Burgemeester Vandecasteele verliet de zitting voor de interpellaties van Jean-Marie Dedecker (LDD), Christian Verougstraete (Vlaams Belang) en Wouter De Vriendt (Groen!) over de Dexia-crisis. De oppositie wou Vandecasteele erbij, maar na een schorsing van de zitting liet gemeenteraadsvoorzitter Bart Tommelein weten dat de burgemeester niet zou terugkomen.

‘In het belang van de Holding en van de stad wil hij geen verklaringen afleggen in een lopend dossier. Morgen is er immers vergadering van de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding. Na afloop van het hele dossier is hij wel bereid om de nodige uitleg te verschaffen’, meldde Tommelein.

De oppositie was daar allerminst gelukkig mee, maar liet de interpellaties wel doorgaan. Vooral de beslissing om in 2009 nog mee te stappen in een kapitaalverhoging van 3,7 miljoen euro werd op de korrel genomen. ‘We verliezen 12,4 miljoen euro aan aandelen en de jaarlijkse dividenden’, aldus Jean-Marie Dedecker.

Schepen van Financiën Hilde Veulemans stelde dat de kapitaalsverhoging van 3,7 miljoen euro maar beperkt was in vergelijking met de 62 miljoen euro aan inkomsten die de Gemeentelijke Holding sinds de beursgang van Dexia in 1997 de stad opleverde. ‘Onze eerste aandelen hebben we nooit moeten betalen’, legde ze uit. Veulemans herhaalde dat het verlies aan dividenden uit de Gemeentelijke Holding niet tot een verhoging van de belastingen zal leiden.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier