Dealers willen love drug ook hier verspreiden

GHB is aan een opmars bezig in het uitgaansmilieu in Zuid-West-Vlaanderen
Redactie KW

In het zuiden van West-Vlaanderen verspreiden onbekenden de drug GHB. Dat zegt het parket van Kortrijk. Vorig weekend zijn in Vichte en Deerlijk drie mensen in coma naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze een té hoge concentratie GHB hadden ingenomen, in combinatie met alcohol. Wie de geur- en kleurloze drug inneemt wordt gevoeliger voor seksuele prikkels. GHB wordt daarom ook de Love Drug genoemd.

GHB is aan een opmars bezig in Zuid-West-Vlaanderen. De laatste tijd zijn er meer meldingen van mensen die op spoed worden binnengebracht na een overdosis van de drug. Afgelopen weekend vielen nog drie slachtoffers in Deerlijk en Vichte.

“Dat is inderdaad geen toeval,” zegt Tom Janssens van het Kortrijkse parket. “En wij zijn dus een onderzoek aan het voeren. We zijn de piramide aan het opklimmen en het blijkt dat die drugs, die verspreid worden, hoogstwarschijnlijk vanuit dezelfde kring of dealer afkomstig zijn.”

GHB wordt ook wel vloeibare XTC genoemd, maar heeft eigenlijk de omgekeerde werking. Je wordt rustig maar ook gevoeliger voor prikkels.

“GHB is reukloos, kleurloos en heeft een heel lichte zoutsmaak,” weet Jan Theuwen van het drugsopvangcentrum Kompas in Kortrijk. “Het is ook vloeibaar, en het is dus makkelijk in flesjes te transporteren. Men kan dat vrij makkelijk in je drank doen.”

“Dit wordt genomen in danscafé’s, in het breed uitgaansmilieu. Het wordt ook rapedrug genoemd. Men doet dat in de glazen van meisjes om hen seksueel gewilliger te maken,” zegt Tom Janssens.

Net daarom wordt GHB ook de liefdesdrug genoemd. Dealers verkopen de drug in kleine parfumflacons of lege flesjes van het drankje Flügel. Je betaalt er vijf tot twintig euro voor, afhankelijk van de concentratie van de vloeistof.

“Dat is het gevaar bij GH,” benadrukt Theuwen. “Je weet nooit hoe sterk de dosis is. De marge tussen het effect dat men zoekt en de overdosis is vrij klein. Bij een overdosis valt je ademhaling weg, je hartslag heeft het moeilijk, je spierfunctie heeft het moeilijk.”

Een paar jaar geleden kwamen er opvallend veel meldingen over GHB in Oostende. Nu is de drug behalve in de streek van Waregem ook populair in het uitgaansmilieu in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier