De VMM waarschuwt voor nieuwe kritieke overstromingen in Leiebekken

Redactie KW

De regenval van woensdagmiddag kan voor overstromingen zorgen in het Leiebekken. De Vlaamse Milieumaatschappij noemt de situatie “kritiek”. Maandag werd een groot deel van West-Vlaanderen getroffen door zware neerslag met overstromingen tot gevolg. De regenzone die vanmiddag over ons land trekt, zorgt voor 10 tot 15 mm neerslag. Op de meeste plaatsen is er geen probleem maar wel in het Leiebekken in Ledegem, Moorsele, Heule en Gullegem.

Dit is de mededeling van de VMM:

In het Leiebekken worden bijkomende kritieke overstromingen voorspeld in de loop van woensdagavond tot donderdag, voornamelijk in het stroomgebied van de Heulebeek. Het waterpeil in de Heulebeek zal tot woensdagavond eerst beperkt dalen. Gezien de voorspelde bijkomende neerslag is de verwachting dat in de vooravond de peilen terug kunnen stijgen tot boven de alarmdrempel. Ondanks de onzekerheid die rust op de voorspellingen, zijn recordwaterstanden niet uit te sluiten. Er kunnen meerdere kritieke zones ontstaan:

– Ter hoogte van de wijk Hemelhoek in Ledegem blijft de situatie kritiek, de peilen op de Heulebeek situeren zich nog steeds rond het alarmniveau.

– In Moorsele kan de situatie kritiek worden in de Overheulestraat, Sint-Maartensplein, Ieperstraat, Ballokstraat, Rozenstraat, …

– In Heule staan verschillende straten, waaronder de Zeger van Heulestraat, onder water. De waterpeilen kunnen hier vannacht terug gaan stijgen, waarbij het niet uitgesloten is dat er huizen wateroverlast ondervinden. Waakzaamheid is geboden voor de Zeger Van Heulestraat, Pastoriestraat, Peperstraat, A. Van Liedekerkeweg.

– In Gullegem kan de situatie kritiek worden ter hoogte van de Pijplap, Schuttershoflaan, Poezelhoek.

De VMM volgt de situatie zeer nauwlettend op, zowel via de overstromingspeller als op het terrein, en gaat in samenwerking met de lokale overheden na met welke maatregelen een mogelijke impact beperkt kan worden.

(ABO)

Meer vanavond in het WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier