De Stoel: Tine Dekyvere werd verkozen tot Tineke van Heule 2008

Redactie KW

Op zondag 14 september werd Tine Dekyvere verkozen tot Tineke van Heule 2008, een titel die haar zeker niet mis staat. Deze jongedame vindt vriendschap en familie belangrijk in het leven. Ze droomt ervan ontwikkelingshelper te worden in het buitenland.


Hoe voelt het om Tineke van Heule 2008 te zijn ?

“Het voelt heel goed om deze titel te dragen. Ik amuseer me enorm op de representaties. Gelukkig vraagt het niet zoveel voorbereidend werk zoals ik gedacht had. Toch zijn mijn weekends wel druk bezet. Ik vind het vooral fijn om veel nieuwe mensen te leren kennen en met hen te praten. Ik zie dit jaar alvast heel goed zitten !”

Hoe denk je terug aan de bekendmaking op zondagavond op Heuleplaats ?

“Het was precies een droom voor mij. Ik herinner me hoe emotioneel het was ! Vooral ook toen mijn ouders op het podium kwamen om me te feliciteren. Voor hen was het hele weekend een fantastische ervaring. Ze zijn dan ook heel trots op mij. Het was daarnaast heel fijn om te zien hoe ze samen met mijn broers en familie me het hele weekend zo gesteund en geholpen hebben.”

Wat maakt jou gelukkig in het leven ?

“Het zijn vooral de eenvoudige dingen die mij gelukkig kunnen maken. Mensen leren kennen, gezellig babbelen en het vriendelijk zijn tegenover elkaar. Wanneer ik iets goed kan doen voor een ander, een glimlach kan toveren op hun gezicht, dan voel ik me heel gelukkig. Daarom vind ik vrijwilligerswerk zo belangrijk en fijn om te doen : je geeft de mensen iets en je krijgt er iets moois voor terug ! Maar ook het weer kan me blij maken. Als ik ‘s morgens op de trein zit richting Brugge en het zonnetje komt tevoorschijn piepen, dan weet ik al dat ik een fijne dag tegemoet ga. Wanneer het daarentegen regent wanneer ik opsta, dan heb ik heel wat meer moeite om aan de dag te beginnen. Ik vind het daarnaast fijn om verrast te worden, dat hoeft zeker niet met cadeautjes, maar een goeie knuffel uit liefde kan zo’n deugd doen en met een Kinderbueno kan je me altijd opfleuren !”

Waar word je verdrietig van ?

“Het klinkt misschien cliché, maar net als vele andere mensen kan ik me erg verdrietig voelen om de dingen die fout gaan in de wereld. Wanneer ze het op de televisie opnieuw hebben over oorlog of andere miserie, dan voel ik me daar echt niet goed bij. Ik vind het trouwens zo jammer dat mensen vaak discussiëren of vechten om domme redenen. Daarnaast kan ik wel zeggen dat ik niet zo vaak verdrietig ben. Ik ben een persoon die probeert om altijd het positieve te zoeken in dingen, ook wanneer het fout gaat. Natuurlijk lukt dit niet altijd zo goed, maar ik ben toch wel een optimist die probeert te genieten van het leven. En wanneer ik me dan eens slecht voel, dan kan ik dat vaak oplossen door muziek te beluisteren. Dan kom ik weer tot rust. Andere mensen kunnen mij vooral verdrietig maken wanneer ze me teleurstellen. Dan is het vaak moeilijk om het vertrouwen in die personen terug te vinden.”

Wat is jouw favoriete plekje ?

“Hier bij mij thuis breng ik de meeste tijd door op mijn kamer. Daar staat trouwens mijn favoriete stoel. Het is een stoel die ik vaak verplaats van de ene naar de andere kant van mijn kamer. Langs de ene kant staat mijn stoel aan mijn tekentafel. Door mijn studiekeuze is dat een plaatsje waar ik heel wat schoolwerk op verricht, de werkkant dus. De andere kant, aan het raam, noem ik de ontspanningskant. Dus als ik mijn stoel naar die kant richt, is dat een moment waarop ik tot rust wil komen. Dan kijk ik door het raam en geniet van het prachtige uitzicht op een mooi stukje natuur. Met wat muziek op de achtergrond is dat zalig genieten.”

Wat betekenen familie en vrienden voor je ?

“Familie en vrienden zijn heel belangrijk voor mij. Het zijn vaak de mensen waar je kan op rekenen. Tijdens het jaar vind ik het leuk om samen met vrienden op stap te gaan. Ik ben iemand die er niet van houdt om alleen thuis te zitten. Ik kan er dan ook enorm van genieten om gezellig samen op café te gaan, te kletsen en een pintje te drinken. Ik ben een sociaal persoon, die naast mijn vaste vrienden, heel graag nieuwe mensen leert kennen.”

Hoe zie jij je toekomst ? Heb je al concrete plannen ?

“Met de toekomst ben ik nog niet zo bezig. Ik plan niet graag iets vooraf en leef graag van dag tot dag. Toch heb ik wel al toekomstdromen. Kindjes hebben is daar een van, maar ik vermoed dat ik later naar het buitenland trek. In de grote vakantie van volgend jaar zou ik namelijk graag deelnemen aan projectwerk in Brazilië of Peru. Ik zou het erg fijn vinden om me daar in te zetten voor een weeshuis of kinderen te begeleiden in een plaatselijk schooltje. Ook mijn vriend Luc ziet zo’n missie in het buitenland wel zitten. Als dat projectwerk me ligt, dan ben ik zeker van plan om daar later mee verder te doen. Me inzetten voor mensen die het moeilijk hebben, lijkt me een mooi toekomstbeeld. Misschien richt ik wel een eigen project op in het buitenland. Ik vind het ergens een plicht om mijn steentje bij te dragen tot een betere wereld. Mocht iedereen dat doen, dan zou dat toch heel mooi zijn ! Het lijkt wel nog allemaal veraf, maar later zal je me alvast niet terugvinden op zo’n saaie kantoorjob. Het avontuur in het buitenland lonkt net iets te veel !”

(Tine Declerck)

Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 31 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier