De Noordse Stormvogel, vliegend vuilnisvat van de Noordzee

Redactie KW

De Noordse Stormvogel kan je ook beschouwen als het “vliegend vuilnisvat van de Noordzee”. Vijfennegentig procent van de dood gevonden stormvogels in de Noordzee heeft immers plastic in de maag. Met die boodschap sensibiliseert het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) donderdag voor de vervuiling van de Noordzee.

De Noordse Stormvogel is een familielid van de albatros en gaat ver van de kust op zoek naar vis, inktvis of ander dierlijk voedsel. Maar het dier beschouwt ook zwerfvuil als voedsel. De gevolgen laten zich raden: het plastic hoopt zich op in de magen. De rond de Noordzee dood gevonden stormvogels hebben gemiddeld 35 stukjes, kleine, plastic in de maag of 0,31 gram per vogel.

“We mogen niet met de vinger wijzen naar één sector. Het plastic dat we vinden is afkomstig van allerhande sectoren”, zegt Eric Stienen van INBO. Bijvoorbeeld de visserij: zo worden stukjes visnet maar ook vislijn teruggevonden. Maar er is ook het industriële plastic of plastic van gebruiksvoorwerpen, afkomstig van de consument. “Stukjes van emmertjes of kammen, overboord gesmeten of achtergelaten op het strand.”

De stormvogel geldt dan ook als een van de ecologische graadmeters voor de Noordzee, met name wat betreft zwerfvuil. De doelstelling van de Noordzeelanden is om het percentage stormvogels dat meer dan 0,1 gram plastic in de maag heeft, terug te dringen tot onder 10 procent. Momenteel heeft 58 procent van de stormvogels meer dan 0,1 gram plastic in de maag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier