De Noor Edvald Boasson Hagen wint Gent-Wevelgem

Redactie KW

De Noor Edvald Boasson Hagen heeft de wielerklassieker Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. Hij haalde het in een sprint met twee van zijn medevluchter, de Wit-Rus Aleksandr Kuschynski.

In de aanvangsfase zorgt het gure weer voor waaiervorming in het peloton. Een grote groep pakt een voorsprong van maximum vier minuten. De grote favoriet Mark Cavendish zit niet in die kopgroep. Tom Boonen, Heinrich Haussler en Fabian Cancellara zijn er aanvankelijk wel bij maar moesten door pech en valpartijen de rol lossen.

Slechts één Belg rijdt de hele dag voorin: Diksmuidenaar Klaas Lodewyck houdt ondanks een valpartij goed stand in de eerste groep, maar hij doet niet mee voor de overwinning.

Na de tweede doortoch over de Kemmelberg komt Kuschynski voorop met de Noor Edvald Boasson Hagen. Zij bouwen samen een maximale voorsprong uit van anderhalve minuut.

Er komt nog wel reactie vanuit de achtergrond, maar de twee voorin worden niet meer bedreigd en mogen sprinten voor de overwinning.

Boasson Hagen maakt er een lange sprint van, maar houdt vol tot op de streep. Voor de amper 21-jarige renner van Team Columbia is het de mooiste overwinning uit zijn carrière. Kuschynski wordt dus tweede, de Australiër Matthew Goss vervolledigt het podium.

Met Gent-Wevelgem werd het klassieke voorjaar in Vlaanderen afgesloten. Het peloton trekt nu de grens over naar Frankrijk. Daar wordt zondag Parijs-Roubaix gereden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier