De Lovie ontslaat elf werkkrachten

Redactie KW

In De Lovie moesten onlangs elf werknemers opstappen. Het gaat om een afvloeiing door een tekort aan subsidies, een gevolg van een inschattingsfout van de vorige directie.

De Lovie, het bekende centrum voor personen met een verstandelijke handicap langs de Krombeeksesteenweg in Poperinge, heeft ongeveer 450 mensen en is daarmee in de streek een belangrijke social-profitorganisatie. Dat De Lovie een nieuwe directeur zou krijgen, Patrick Deferme, was al lang bekend onder de werknemers. Dat er elf van die werknemers (8,5 voltijdse equivalenten) hun job zouden verliezen, kwam eerder onverwacht…

Twee jaar vertraging

Brigitte Dewulf, directie-assistente externe relaties: “De lonen en wedden van onze werknemers worden betaald met subsidies, die berekend worden op basis van de geraamde dagprijs voor de zorg van gehandicapten. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap geeft pas twee jaar later de berekening van de effectieve dagprijzen door. Zo kwamen we in maart te weten dat de vorige directie, onder leiding van Luc Decramer, meer personeel had aanvaard dan De Lovie met de voorziene subsidies kon betalen. Voor 2011 zitten we met hetzelfde probleem, maar er zullen geen nieuwe ontslagen vallen.”

Dubbele uitbetaling

Volgens een bron die liever anoniem blijft zouden aanvankelijk zestien mensen moeten opstappen “In samenspraak met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid werd dat aantal teruggebracht naar elf. In ruil zou De Lovie vijf zeer zwaar hulpbehoevenden onder zijn hoede nemen. In bepaalde leefgroepen komt er nu dagelijks private thuisverpleging langs. Hun diensten worden immers volledig terugbetaald door het ziekenfonds terwijl De Lovie daar eigen, gesubsidieerd personeel voor heeft. Zo wordt er twee keer betaald voor dezelfde dienst. Dat houdt geen steek, absoluut niet in tijden van besparing.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier