De kleine pieterman is terug van weggeweest

Redactie KW

Ieder jaar weer worden de eerste hulpposten op onze stranden geconfronteerd met de gevolgen van de venijnige prik van de kleine pieterman. Door het minder goede weer wordt er minder gezwommen en in het water gestoeid, maar dat verhindert de visjes niet om zich dicht bij het strand in het ondiepe water schuil te houden.

Wanneer je per ongeluk op dergelijk visje trapt, schiet een giftige stekel op de rug van de pieterman omhoog en krijgt u een venijnige prik als begroeting. Deze prik brengt een zwelling teweeg en kan ook voor pijnlijke tintelingen zorgen op de plaats van de steek.

Sommige personen reageren allergisch op de steek, bij anderen resulteert de kennismaking met de kleine boosdoener in een pijnlijke zwelling die na een paar uur vanzelf overgaat. Vooral kinderen, die blootsvoets pootje baden, worden vaak het slachtoffer van dit stekelig visje.

Een warmtebron in de omgeving van de prik aan brengen kan de pijn wel tijdelijk verzachten. Het gif is thermolabiel en wordt immers vernietigd door de warmte. Tien minuten blootstellen aan een warmtebron is meestal voldoende om het gif af te breken. Warm water van 45 graden, een haardroger of zelfs een brandende sigaret kunnen de pijn snel verzachten. Opgepast dat de warmtebron wel net boven de plaats van de prik gehouden wordt, want een brandende sigaret kan u ernstig verbranden.

(José Tyteca)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier