De Grote Post Oostende in handen van gemeentelijke vzw

Redactie KW

Het nieuwe cultuurcentrum in Oostende zal worden gerund door een gemeentelijke vzw. De oprichting ervan komt vrijdag op de gemeenteraad. Meteen zijn ook al de zakelijke en de artistieke krijtlijnen van het cultuurcentrum de Grote Post uitgetekend. Zo voorziet de stad elk jaar 650.000 euro voor de programmatie van het cultuurcentrum. Socio-culturele verenigingen die een zaal willen huren krijgen subsidies van de stad.

De werken aan het voormalige postgebouw van architect Gaston Eysselinck zijn begin dit jaar gestart en zitten op schema. Ondertussen is ook al duidelijk hoe het cultuurcentrum De Grote Post zal worden gerund. “De exploitatie zal gebeuren door een nieuwe vzw, een gemeentelijke vzw met een nieuw artistiek directeur, een zakelijke leiding en een personeelsequipe die we heel klein proberen te houden”, zegt schepen van cultuur Nancy Bourgoignie.

Alles samen worden er 15 mensen aangeworven. De stad geeft De Grote Post elk jaar 650.000 euro voor de programmatie en nog eens 200.000 voor de werking. Het Cultuurcentrum krijgt ook 300.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid. “Met die twee bedragen, met de inkomsten en met een goed bestuur en beleid moeten we er in slagen om in Oostende eindelijk ons cultuurcentrum te krijgen en met een goeie programmatie”, klinkt het bij de cultuurschepen.

Meer dan cultuurcentrum alleen

Het gerestaureerde gebouw zal niet alleen het cultuurcentrum huisvesten. Het UIT-loket en het cultuurinformatiepunt verhuizen naar De Grote Post. En ook de kantoren van kunstencentrum Vrijstaat-O en Theater aan zee zullen hier onderdak vinden. De verschillende zalen worden ook verhuurd. Oostendse verenigingen zoals toneelgezelschappen krijgen hiervoor subsidies van de stad. “We hebben ook een tweede zaal daarvoor helemaal voorzien. Dan is het evident dat je de prijzen moet afstemmen op het juiste tarief die een socio-culturele vereniging aankan”, zegt Nancy Bourgoignie.

De stad mikt op 70.000 bezoekers per jaar. In september volgend jaar moet een groot deel van de restauratie klaar zijn en zullen er al activiteiten plaatsvinden. In 2013 moet De Grote Post helemaal klaar zijn. (ND)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier