De Gouden Gerrit # 9 : De Schone Westhoek (Paul Bruna)

Redactie KW

De nummer negen in het lijstje van populairste West-Vlaamse liedjes is ‘De Schone Westhoek’ van schlagerzanger Paul Bruna.

En of die blij is met dit resultaat. “Ik ben enorm vereerd. Als je ziet welke namen nog in de lijst stonden, Preuteleute, Flip Kowlier, ‘t Hof van Commerce, Benny Scott, Lucy Loes, Will Tura… geeft me dat toch een zekere voldoening”, vertelt hij.

“Liedje blijft meegaan”

“Het liedje dateert al van 1986, maar wordt nog altijd gevraagd door de mensen en regelmatig gedraaid op vrije radio’s. Het stond vroeger eens op een verzamelcd van Focus-WTV en is nu ook te vinden op een nieuwe compilatie-cd van kleinkunstnummers. Het liedje blijft dus meegaan”, zegt Paul. “Ik schreef zelf tekst en muziek. Het nummer dateert in een periode waarin er voor het schlagergenre weinig toekomst was. Ik heb dan een tijdje opgetreden met kleinkunstnummers. Ook het B-kantje van deze single was in het West-Vlaams. Het is een ode aan de zee, zoals ‘De Schone Westhoek’ een ode aan de Westhoek is. Ook al heb ik een heel West-Vlaams repertoire, slechts drie West-Vlaamse liedjes van mij staan op cd : De Schone Westhoek, de ode aan de zee en een nummer over de bietenmannen die naar Frankrijk trokken.”

“Belangrijk dat er in het West-Vlaams gezongen wordt”

“Een heel origineel West-Vlaams nummer vind ik zelf ‘Slekke’ van Johnny Turbo. Dat is echt iets speciaals”, vindt Paul Bruna. “Het is belangrijk dat er in het West-Vlaams gezongen wordt. Ik vind het een van de mooiste dialecten. In vergelijking met vroeger is er nu meer appreciatie voor het West-Vlaams. Je mag nooit je eigen dialect verloochenen. Misschien breng ik zelf ook nog eens een West-Vlaams nummer uit. Concrete plannen zijn er niet, maar ik sluit het zeker niet uit.”

(HH)

>> Op Kerstmis kom je te weten wie er op nummer 8 staat!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier