De Gouden Gerrit # 8 : Geofrey (De Dolfijntjes)

© MDP
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen ging op zoek naar hét beste nummer aller tijden in het West-Vlaams. De Dolfijntjes eindigden op 8 met Geofrey.

“Ik vind het belangrijk dat alle dialecten in ere worden gehouden. Het verschil tussen het Bavikhoofs-Harelbeeks van Wim Opbrouck en het Nieuwpoorts van Wim Willaert is al zo inspirerend”, lacht manager Geert Decock als hij verneemt dat zijn band op 8 is gestrand. “Voor mij is Geofrey ne slichte mins. Van waar de inspiratie komt voor Geofrey kan ik alleen maar zeggen: zie Wim Opbrouck, een meesterlijk dichter.”

“West-Vlaams hoog in het vaandel”

Ook basgitarist Luc Byttebier is opgetogen. “Rechtedeure en geef moa buzze!, het West-Vlaams zit in de lift. Dat mag niet verloren gaan. Het is zeker niet slecht op 8 te staan in die top 10. Dat is een opsteker”, zegt hij. “Met Wim Opbrouck en Wim Willaert hebben we twee acteur-muzikanten in ons midden die het West-Vlaams hoog in het vaandel dragen. Denk maar aan hun rollen als ‘Gerrit’ in In de Gloria en ‘Frank’ uit Eigen kweek.”

Wim Willaert : “Nog niet beu gespeeld”

Accordeonist en zanger Wim Willaert is best tevreden met de achtste plaats. “Het nummer klinkt heel herkenbaar, iedereen kent waarschijnlijk wel een ‘Geofrey’ in zijn omgeving. Het wordt tijdens onze optredens nog veel gespeeld. We zijn het niet beu gespeeld, het wordt altijd aangevraagd door de fans”, vertelt hij. “We kregen ooit veel reacties toen we het nummer speelden in de gevangenis van Ieper.”

“Hele eer, want weinig of geen airplay”

Mochten de leden van de Dolfijntjes zelf een beste West-Vlaams nummer aller tijden kiezen zou Wim Willaert opteren voor ‘t Hof van Commerce. Luc houdt het bij Filip Kowlier. “Het is een hele eer om in de top 10 te staan, vooral omdat wij eigenlijk weinig of geen airplay op de radio gekregen hebben”, aldus nog Wim Willaert. “Het is dus louter door onze optredens dat het nummer bekend is. Ik moet wel zeggen dat het nummer vaak wordt gedraaid in jeugdhuizen en op fuiven.”

Frontman en leider Wim Opbrouck, die ooit als 14-jarige in de groepjes The Frozen Ones en Sorry Paul speelde, was in deze drukke kerstperiode niet meteen bereikbaar.

(PVH)

>> De nummer 7, donderdag op KW.be!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier