De Gouden Gerrit # 7 : ‘t Zwien (O’Djavel)

Redactie KW

Op plaats nummer zeven in de Gouden Gerrit vinden we O’djavel terug met ‘t Zwien. De mannen die verantwoordelijk zijn voor het luidkeels meezingen van ‘Smoet, vet, espe en spek’.

Op vandaag bestaat O’djavel al een hele tijd niet meer. De groep leeft dankzij Robrecht Vanhuyse verder in The Blik Dooze Band. De groep staat nu nog heel regelmatig op kleine en grote podia.

“Nooit verwacht”

“Dat ‘t Zwien het zo goed zou doen, dat had ik nooit verwacht”, vertelt Rumbekenaar Robrecht Vanhuyse. “Zeker als je kijkt naar de andere kleppers zoals Flip Kowlier en Willem Vermandere in de lijst. Het is een teken dat het liedje uitgegroeid is tot een echte classic. Mede dankzij de vele studentenclubs waar ‘t Zwien opgenomen is in de codex. Ik moet eerlijk toegeven dat ik via die clubs wel een kleine oproep gedaan heb om te stemmen. De Gouden Gerrit is sowieso een leuk initiatief. Momenteel zitten we in een dialectenrage en het kan alleen maar helpen om het West-Vlaams dialect te opwaarderen.”

Roots bij dronkemanslied

Dat het liedje uitgebracht werd, hebben we te danken aan Robrecht Vanhuyse, Karel Vercruysse, Jean-Paul Boucquet en de Ier Tom Togher: zij vormden in de jaren 80 samen O’djavel, een muziekgroep die een combinatie bracht van volksliederen en Ierse folksongs. “Al moeten we voor de oorsprong van ‘t Zwien eigenlijk vele tientallen jaren terug in de tijd”, vertelt Robrecht. “Tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog waren er talloze toneelverenigingen die ter ontspanning uitpakten met zangavonden. ‘Bonte’ avonden waarbij men vaak een nieuwe tekst bedacht bij een bestaande melodie. Een van de liedjes die toen in het Rumbeekse gebracht werd, is ‘t Zwien. De tekst werd wellicht geschreven door Frans Vercruysse, en de melodie is afkomstig van het dronkemanslied Trink, trink, Brüderlein, trink.”

Die Frans Vercruysse was de nonkel van Karel Vercruysse en op die manier werd ‘t Zwien opnieuw opgepikt. “We brachten het liedje uit als single en verkochten er zo’n 2.000-tal van, in die tijd was dat heel veel. Als we ‘t Zwien speelden, was dat ambiance verzekerd.”

Eind de jaren 90 was er een verschil in toekomstvisie, waardoor de leden van O’djavel elk hun eigen weg gingen. ‘t Zwien leeft verder dankzij The Blik Dooze Band én de vele studentencantussen.

(TD)

>> Vrijdag nummer 6 van De Gouden Gerrit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier