De Gouden Gerrit #6 : Ploegsteert (Het Zesde Metaal)

© Madelien Waegemans
Redactie KW

De zesde plaats in de Gouden Gerrit wordt in genomen door Het Zesde Metaal van Wannes Cappelle. De groep scoorde een hit met ‘Ploegsteert’.

Wannes Cappelle : “Ik ben blij dat een lied met als titel een dorp uit Henegouwen toch een plaatsje in deze West-Vlaamse top tien krijgt (lacht). Uiteraard voel ik me vereerd. Toen ik het lied schreef, had ik geen flauw idee dat dit nog een (West-Vlaamse) klassieker zou worden.”

Opdracht van het Wielermuseum

“Ik maakte ‘Ploegsteert’ op verzoek van het Wielermuseum in Roeselare. Een lied in opdracht dus. Uit mezelf was ik er wellicht nooit opgekomen om iets over de wielrenner Frank Vandenbroucke te schrijven. Ik heb weliswaar af en toe met hem in hetzelfde zwembad gelegen, toen hij tijdens de winter zijn conditie op peil moest houden, maar ik kan me niet herinneren ooit een noemenswaardig gesprek met hem te hebben gehad. Hij was toen net Het Grote Aanstormende Talent, dus wij voelden ons een klein beetje geïntimideerd. Ik heb ‘Ploegsteert’ voor het eerst gespeeld op een herdenking van VDB in de Spil in Roeselare. Zijn moeder en zijn oudste dochter zaten op de eerste rij. Ik ben zelden zo zenuwachtig geweest op een podium.”

Definitieve doorbraak

Later is het lied op de gelijknamige cd beland. Het betekende de definitieve doorbraak van Het Zesde Metaal. ‘Intussen zijn we druk bezig aan een nieuwe plaat. Bijna alle nummers zijn klaar. Ik probeer ze nu al hier en daar solo uit tijdens ‘Zonder Niemand’, mijn theatertour. Als alles goed gaat, ligt in november van 2014 het derde full-album van Het Zesde Metaal in de winkels”, besluit Wannes Cappelle.

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier