De Gouden Gerrit #3 : Blanche En Zien Peird (Willem Vermandere)

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Willem stond zondag al op 4 en opent nu ook de top 3 van onze verkiezing van De Gouden Gerrit, het beste nummer in het West-Vlaams ooit.

Willem Vermandere staat twee keer in onze Gouden Gerrit-toptien en wel op de plaatsen vier en drie. We meldden zondag dat ‘Lat mie mor lopen’ op vier was geëindigd, vandaag kunnen we aankondigen dat Willem ook het podium haalt met ‘Blanche en zien peird’ op drie. Een nummer van meer dan 35 jaar terug.

“Paar liedjes die blijven hangen”

“Het is wat het is”, aldus Willem. “Er zijn een paar liedjes die blijven hangen, maar voor mij mag dat geen rol spelen. Ik ben nu met andere dingen bezig, zoals hoe ‘later’ voor mij altijd maar korter wordt. Ik word 74 in februari. Je moet altijd aan je publiek zeggen wie je bent.”

Dorpsleven in Lauwe

“Blanche’ zegt iets over het dorpsleven in Lauwe, het dorp waar ik opgroeide. Het is geen cursus over hoe je een paard moet beslaan, het is een kapstok om mijn gedacht aan op te hangen. Zo is het met elk liedje: het ‘Klein ventje van Elverdinge’ gaat ook maar heel weinig over dat ventje, maar veel meer over mij en mijn zoektocht naar rust in het drukke bestaan. Blanche was onze overbuur, een voerman en koolmarchand, die pakketten ging ophalen aan het station in Kortrijk en dan naar Lauwe bracht. Een oermens en tot in 1970 een heel bekend straatbeeld tussen Kortrijk en Lauwe.”

Ruimere blik

“Een liedje ontstaat niet beredeneerd, het begint altijd met iets waar je niet goed van bent, waar je van onder de indruk bent. Een van mijn laatste liedjes gaat over de moslims die meestreden in ’14-’18. Ik was op het kerkhof van Westvleteren en zag er grafsteentjes met Arabische letters. Noord-Afrikanen in Franse dienst, die meevochten in de Grooten Oorlog. Daarvoor waren ze blijkbaar wel genoeg. Dat gaf me een tik tegen mijn hoofd.”

Tegenwoordig zingt Willem Vermandere ook over multiculturaliteit en godsdienstradicalisme. Zijn blik is nu veel ruimer dan ten tijde van ‘Blanche’. “Mijn verzameling liedjes heet ‘Van Blanche tot Blankeman”, knikt hij. “Maar ik kreeg er ook veel voor tegen mijn kop van extreemrechts. Omdat ik mijn deur openzette voor de vreemdeling.”

(HH)

>> Dinsdag de nummer 2 van de Gouden Gerrit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier