De Gouden Gerrit #2: Gegingegeugengie (Two Russian Cowboys)

Redactie KW

Gegingegeugengie: geen West-Vlaams nummer dat nog beter de eeuwige verwarring tussen de medeklinkers ‘hee’ en ‘gaa’ in de verf zet. Met dank aan Two Russian Cowboys, de intussen ter ziele gegane cultband uit het Kortrijkse.

Two Russian Cowboys is een groep die altijd enigszins onder de radar van het ruime publiek is gebleven maar er wél een trouwe schare fans van het eerste uur heeft aan overgehouden. De band bestond uit Bart Parmentier, Wim Vanwuytswinkel, Dick Descamps, Hugo Bourgeois en Luc Dufourmont. In 2003 brachten ze ‘Unplugged Lowbat’ uit, in 2005 gevolgd door ‘Killem’. Op die laatste kregen ze zelfs gastmuzikanten over de vloer en niet van de minste: Piet Goddaer van Ozark Henry en Mauro Pawlowski van Evil Superstars, dEUS en tal van andere projecten. “In het begin – we spreken over het jaar 1984 – vonden we voor onze stijl de term ‘country & eastern’ uit”, vertelt Hugo. “We vermengden akoestische punk met country-invloeden. Later kwamen daar ook surf à la Dick Dale en wat Americana bij.”

Eerbetoon aan vader die aan Alzheimer stierf

Het nummer ‘Gegingegeugengie’ werd geschreven en op muziek gezet door Hugo Bourgeois, en dateert eigenlijk al van 2004. “Het nummer werd me ingegeven tijdens het verwerkingsproces van de Alzheimer van mijn vader”, vertelt die daarover. “Ik zag hem aftakelen aan de ziekte en het verdriet en frustratie daaromtrent heb ik blijkbaar gekanaliseerd in dit nummer. Luc hielp me verder met de tekst en Dick met de muzikale arrangementen. ‘Gegingegeugengie’ is eigenlijk een soort Alzheimer-poëzie. De techniek van stream of consciousness wordt gebruikt om een soort verwarring weer te geven, gelardeerd met meer heldere fragmenten, typisch voor de ziekte.”

Het zou zowaar het bekendste nummer van Two Russian Cowboys worden, dat her en der werd opgepikt en waarmee ze zelfs De Laatste Show en Man Bijt Hond haalden. Er werd ook een clip ingeblikt en ook die deed het goed. “Voor de opnames van de videoclip trokken we naar de Kosmos op de Rodeberg, vlakbij de Zwarteberg en de Kemmelberg”, vertelt Hugo. “Een verplichte schoolreislocatie uit onze jeugd was dat.” “Een smet op de o zo schone Westhoek”, pikt Luc in. “Het prachtige vakantiedomein liep toen al op zijn laatste benen en ligt er nu volledig vervallen bij. Allemaal het gevolg van politieke spelletjes… Het is een pareltje dat volledig in ere hersteld zou moeten worden.”

With a little help from their friends

Heel wat vooraanstaande namen uit het wereldje hielpen bij het draaien van de clip: Bert Brulez is nu de drijvende kracht achter Lovo-film, regisseur Maarten Moerkerke is bekend van onder andere ‘Deadline 14/10’, ‘Ontspoord’ en ‘Zone Stad’, en cameraman Stijn Van der Veken hielp mee aan onder andere ‘Quiz Me Quick’. En ook Bavo Van Den Broeck van ‘t Folk Dranouter hielp mee, onder andere door een Russische oldtimer ter beschikking te stellen voor enkele scènes. “Wie die bevallige actrice in het clipje is, die de verpleegster speelt?”, herhalen Luc en Hugo onze vraag in koor. “Ze heette Veronique, en het was een Waalse. We herinneren ons voorts alleen nog haar adembenemende benen in een latex-miniskirt…”

“Dialect zit er bij ons ingebakken”, vervolgt Luc. “Toen de Two Russian Cowboys 25 jaar geleden effectief nog maar met twee waren, eindigden we onze shows steevast met een ode aan de ‘Vlaamse beenhouwers’, de schlagers dus. De cultklassieker ‘BooTTram me Gekapt’ komt uit die periode. En de band leeft voort, maar dan in de gedaante van Spokane4774”, aldus nog Luc, die met Idiots nu trouwens nóg een nieuw project heeft, dat dan weer meer in het verlengde van The Ugly Papas ligt en in 2014 met een volwaardig album wil uitpakken.

“Een pleidooi voor ‘slowburners'”

Eén ding moge duidelijk zijn: Luc en Hugo zijn meer dan tevreden met deze tweede plaats. “Zonder veel airplay op de nationale radio duiken we elk jaar toch wel weer ergens op met dit nummer”, glundert Luc. “Lieven Scheire, fan van het eerste uur, bracht recent nog een ode aan het nummer in De Slimste Mens. Ik merk ook dat de opkomst van de sociale media voor ons een zegen is, want het nummer wordt vaak gedeeld.” “Ik ben ook apetrots”, lacht Hugo. “Moge het een pleidooi zijn voor ‘slowburners’: altijd net onder de radar en toch erkend door fijnproevers…”

Tot slot: wie mag voor hen de Gouden Gerrit winnen? “Doe mij maar Dirty Scums met ‘Ritn zat te skitn bachten d’hoage'”, vindt Hugo. “Een heerlijke opgestoken middelvinger en tevens het eerste nummer dat bewijst dat West-Vlaams en punk een perfect huwelijk vormen.” Luc zou Johny Turbo een terechte winnaar vinden. “Hoewel ik de laatste tijd vooral met ‘Me Wuf Is Weg’ van Kamiel in mijn hoofd zit.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier