De gemeente schrapt premies zonnepanelen en warmtepompboiler

Redactie KW

De gemeente geeft sedert 2002 een premie voor de plaatsing van een warmtepompboiler en/of een warmtepompinstallatie. Hiermee wilde de gemeente de plaatsing van dergelijke alternatieve energiebronnen stimuleren. Ook de premie voor het plaatsen van zonnepanelen wordt afgeschaft.

„De plaatsing van dergelijke installaties blijft een dure investering, die hierdoor beperkt blijft tot een bepaald deel van de bestaande woningen, met als gevolg dat we met deze premie er niet in slagen de kwaliteit en het energieprestatiepeil van oudere woningen op de huurmarkt te verbeteren..”, klonk het als motivatie voor het afschaffen van deze premie. Men beloofde wel dat de beschikbare kredieten eventueel kunnen aangewend worden voor sensibilisatie op het vlak van energiebewust wonen en (ver)bouwen en voor de verbetering van de kwaliteit van bestaande woningen.

Omwille van dezelfde redenen werden ook de premies voor het plaatsen van zonnepanelen en -cellen afgeschaft.

Raadslid Amelynck (Gembel) betreurde deze maatregelen. „Vorige gemeenteraad werd de premie op het plaatsen van regenwaterputten afgeschaft. Nu deze voor het plaatsen van warmtepompen en voor het plaatsen van zonnepanelen en zonnecellen. Deze acties zijn een aanzet tot sociale afbraak. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de afschaffing van de premies ingegeven is door budgettaire noodzaak.” (Geert Vanhessche)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 1 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier