De Fielesoofen uit Torhout barbecueën ruim 41 uur en breken wereldrecord

18/06/17 om 22:35 - Bijgewerkt om 22:48

Het Torhoutse barbecueteam De Fielesoofen kan eindelijk de bedstee opzoeken. De ploeg zette zondagavond even na 21.30 uur een punt achter 41 uur en 3 minuten barbecueën, meteen een nieuw Guinness World Record.

De Fielesoofen uit Torhout barbecueën ruim 41 uur en breken wereldrecord

Eenmaal de 40 uur voorbij hadden De Fielesoofen het wereldrecord al te pakken. Maar ze gingen nog door tot 41 uur en 3 minuten. © Foto JS

De recordpoging had plaats tijdens het zonnige en druk bijgewoonde Torhoutse batjesweekend. Oorspronkelijk dachten De Fielesoofen dat ze 'maar' 37 uur aan hun houtskoolbarbecues hoefden te staan om het wereldrecord te breken, maar vorige maand scherpte een Italiaans team de tijd aan tot ruim 40 uur. En dus wilden de mannen uit Torhout en omgeving er 40,5 uur van maken. Het is uiteindelijk 41 uur en 3 minuten geworden.

Roosteren in snikhete weersomstandigheden

Na hun succesrijke organisatie van het Europees kampioenschap barbecue in 2012 op de Torhoutse Markt waren De Fielesoofen wat uit beeld verdwenen. Maar bijna vijf jaar na datum hebben ze bewezen weer springlevend te zijn, ja zelfs na een slapeloze marathon van meer dan 41 uur in snikhete weersomstandigheden! Ze ondernamen hun recordpoging op een groot podium op de koer van het Huis Bekaert nabij de Markt. En dit samen met een grote schare vrijwilligers, onder andere voor het bedienen van de vele supporters die van de hapjes en lekkere côte à l'os kwamen genieten. Er werd ook menig fris pintje gedronken op het succes van De Fielesoofen.

Zelfs na de barbecuemarathon een kiplekker gevoel

De Fielesoofen mochten gedurende hun 41 uur roosteren maar vijf minuten pauze per uur nemen, of in totaal minder dan drie en een half uur onderbreking. Net voldoende voor toiletbezoeken en even kort de benen strekken. Slapen zat er niet in. En toch zagen de heren er na hun huzarenstukje nog opvallend monter uit.

Vier van de zeven Fielesoofen brachten op het podium de barbecuemarathon tot een goed einde en stonden er quasi onafgebroken te roosteren: teamleider Rudy Jaques, Patrick Vanrietvelde, Steven Jonckheere en Steven Declerck. "Eenmaal je de 24 uur voorbij bent, krijgt de slaap je niet meer te pakken", aldus laatstgenoemde, de jongste van het gezelschap. "Ik voel me kiplekker, zeker nu we het record gebroken hebben."

De drie andere Fielesoofen bleven in de buurt om het ijverige viertal te verwennen en voor de logistiek te zorgen. Ook zij sliepen amper: Hans Neels, Benny Vandamme en Eric Dewulf. Twee gerechtsdeurwaarders waakten over het eerlijke verloop: Paul Bruloot uit Torhout en Hugo Vandenbussche uit Diksmuide.

Opbrengst gaat naar drie goede doelen

Tijdens de recordpoging kwam Vlaams minister Hilde Crevits De Fielesoofen zaterdagnamiddag aanmoedigen. En zondagavond was een delegatie van het schepencollege present om het team te feliciteren. Met onder meer burgemeester Kristof Audenaert.

De opbrengst van de verkoop van de hapjes, de côte à l'os en de rijkelijk vloeiende drank gaat naar drie goede doelen: het Kinderkankerfonds, de MUG-helikopter en het Daktari Project van arts Emily Vandamme in Uganda, waar het Kilembe Mines Hospital in Kasese hulp van vrijwilligers krijgt. Emily is de dochter van Fielesoof Benny Vandamme.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!