De eerste maatjes zijn er, en ze zijn lekker

Redactie KW

VIDEO UPDATE – De eerste maatjes zijn aan de Visserskaai in Oostende feestelijk aan wal gezet. Het is altijd een race om als eerste de nieuwe oogst te kunnen proeven. Op de startdag van het haringseizoen kan je op verschillende plaatsen aan de kust van deze lekkernij genieten. En de kenners zijn het overal eens. De maatjes zijn dit jaar van een uitzonderlijke kwaliteit.

Ieder jaar hoor je dat de maatjes heerlijk zijn. Maar dit jaar zijn de primeurs echt wel een stuk smakelijker. Door het warme voorjaar zat er meer voedsel in zee. Dat zorgde voor een hoog vetgehalte bij de jonge haring. En vette vis is gezond en lekker.

Folklore

De aankomst van de eerste maatjes is eigenlijk folklore. Onze vloot vist al lang niet meer op haring. De haringvangst is tegenwoordig in handen van Deense en Noorse vissers. Het verwerken van de jonge rauwe haring, het kaken, zouten en fileren, is al eeuwen een Nederlandse specialiteit. Vandaar de naam Hollandse nieuwe.

En er is nog goed nieuws voor de maatjeseters. Na jaren van schaarste mag er dit seizoen ruim 20 procent meer haring gevangen worden door de Europese commissie. Dit komt neer op zo’n 200 miljoen kg.

(BS/BV)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen. Klikhiervoor het beeldverslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier