De ‘Crocus’ vertrekt op ontmijningsmissie langs Litouwse kust

Redactie KW

De mijnenjager M917 Crocus van de Belgische marine zal vanaf 27 augustus tot en met 8 september meehelpen aan de ontmijningsoefening ‘Open Spirit’ in de Baltische zee, tegenover de Litouwse kust. De Belgische mijnenveger zal deel uitmaken van de NAVO-vloot SNMCMG1. Dat lichtte het ministerie van Defensie vrijdag toe.

De Crocus en zijn 50-koppige bemanning hebben maandag de haven van Zeebrugge verlaten voor een missie van drie maanden. De mijnenveger wordt geïntegreerd in de vloot “Standing NATO Mine Counter Measure Group 1” (SNMCMG1), een van de twee NAVO-vloten die gespecialiseerd zijn in de strijd tegen zeemijnen. Hun terugkeer is voorzien voor 18 november, zo preciseerde de woordvoerder van de Defensieminister.

Baltische zee

De ontmijner Crocus helpt samen met vijftien schepen van negen
andere landen aan het opruimen van zo’n 80.000 mijnen in de Baltische zee, een ondiepe zee waar veel mijnen op de bodem liggen sinds de Tweede Wereldoorlog. De oefening ‘Open Spirit’ wordt elk jaar georganiseerd in drie Baltische staten, afwisselend in Litouwen, Estland en Letland.

1.100 mijnen

Volgens de Litouwse marine liggen er voor de Litouwse kust zo’n
1.100 mijnen, vooral achtergelaten door Duitse troepen tijdens de
Tweede Wereldoorlog. Het SNMCMG1 is een permanente NAVO-vloot, die normaal gezien samengesteld is door zeven mijnenvegers en een commandoschip. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier