De Clerck wil subsidiëring drugshulp herzien

Redactie KW

Minister van Justitie Stefaan De Clerck wil de subsidiëring van drugshulp overzichtelijker maken. Dat zegt hij in een reactie op de afbouw van het aantal hulpverleners in West-Vlaanderen.

De Standaard schreef dat Justitie enkele drugshulpprojecten in de Westhoek en andere delen van West-Vlaanderen schrapt. Twee voltijdse hulpverleners en één halftijdse medewerker verliezen hun baan en minstens 175 verslaafden zullen elders hulp moeten zoeken.

In een reactie wijst minister van Justitie De Clerck erop dat drugshulp in principe een verantwoordelijkheid is van Volksgezondheid. Enkel als de hulp wordt verstrekt in het kader van een ‘vormingsprogramma’ voor personen die met het gerecht in aanraking kwamen, is er sprake van een subsidie van Justitie. Het gaat onder meer om personen die vrij zijn onder voorwaarden of in een proeftermijn zitten.

“In de praktijk merken we echter dat individuele
behandelingsprogramma’s worden voorgesteld als vorming, waardoor de vraag om subsidies ten onrechte bij Justitie terecht komt”, zegt De Clerck. “We zien ook dat een cliënt, telkens hij van statuut verandert, andere hulpverleners krijgt. Dat staat een efficiënte trajectbegeleiding in de weg.”

In West-Vlaanderen werd volgens De Clerck vastgesteld dat drie vzw’s subsidies van Justitie gebruikten om andere patiënten te behandelen. Daarom werd de tegemoetkoming verminderd.

De minister wil in samenwerking met minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx de versnippering van de subsidiepolitiek aanpakken. Dat moet zorgen voor een berekenbare, overzichtelijke drugshulp. Onkelinx woont dinsdagnamiddag een Kamercommissie bij en kan voorlopig niet reageren op de uitnodiging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier