De Block houdt werkbezoek in Kortrijk rond vrijwillige terugkeer van asielzoekers

Redactie KW

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wil dat steden hun samenwerking met Sefor (Sensibilisation, follow-up & return) optimaliseren. Ze hoopt het begeleidingscentrum, dat een vrijwillig terugkeertraject voorstelt aan uitgeprocedeerden, ook uit te breiden. Dat zei de staatssecretaris naar aanleiding van een werkbezoek aan Kortrijk.

De stad Kortrijk kent als centrumstad in de nabijheid van de Franse grens de nodige problemen met illegaliteit. Daarom pleit De Block voor een optimalisering en een pro-actief beleid tussen de stad Kortrijk en Sefor, maar ze verruimt haar oproep ook tot het nationale niveau.

Sefor staat namelijk in voor de begeleiding van mensen die de boodschap hebben gekregen het land te verlaten. “Het probleem is dat mensen die die boodschap krijgen, proberen dat bevel te ontvluchten en zo in de illegaliteit belanden”, duidt De Block. Momenteel verblijven er in België 9.000 asielzoekers in lokale opvanginitiatieven (LOI’s) en die kunnen het bevel om het land te verlaten krijgen.

Criminele milieus

Het is de taak van Sefor de mensen te begeleiden tijdens een voorgesteld vrijwillig terugkeertraject over een periode van 30 dagen. De uitgeprocedeerden worden ook gesensibiliseerd over de gevaren van de illegaliteit. “Want veel mensen die in de illegaliteit belanden komen terecht in criminele milieus”, waarschuwt de staatssecretaris.

De Block ziet met een stijging van 40 procent die kiezen voor een vrijwillige terugkeer het bewijs dat die aanpak werkt. “Sefor bestaat pas sinds juli 2011. Ik hoop dat op een uitbreiding en meer mensen in 2013.”

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier