De Balluchon gaat vanavond open

Het nieuwe cultureel centrum van Koekelare heet De Balluchon
Redactie KW

Het cultureel centrum in Koekelare is bijna klaar voor de grote opening vanavond. Nog wat lichten hangen, daarna kan de tribune worden uitgeschoven en komen er 300 zitjes te voorschijn. Het is het pronkstuk van de gemeente Koekelare, een leemte die is opgevuld, want een grote zaal waar culturele activiteiten kunnen plaats vinden, was er nog niet.

“Heel wat verenigingen vragen al jaren om iets te organiseren. Dat moet ook groeien. Wij hopen ook als gemeente om meer culturele evenementen te kunnen brengen, zegt burgemeester Patrick Lanssens.”

Inwoners van Koekelare bedachten de naam ‘de balluchon’.

“De baluchon verwijst naar de Fransmans,” zegt de burgemeester. “Koekelare is de Fransmansgemeente. Er is het Fransmansmuseum, het Fransmansplein ligt hier net tegenover. De baluchon is een soort knapzak die de seizoensarbeiders meenamen naar Frankrijk met hun materialen in.”

In Blankenberge is de nieuwbouw van het rust- en verzorgingstehuis Polderzicht af. Het gebouw is in een recordtempo geplaatst. Door de kant- en klare modules heeft het amper negen maanden geduurd om het hele complex te bouwen. Er zijn 92 plaatsen, die zijn allemaal ingenomen. De nieuwbouw kost bijna acht miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier