Davy Delem is freelance begrafenisondernemer in Rollegem-Kapelle

Redactie KW

Begrafenisondernemers kunnen een beroep doen op Davy Delem als ze de handen meer dan vol hebben.

Davy Delem (30) woont met zijn partner Johan Mestdagh op het Sint-Jansplein in Rollegem-Kapelle en werkt sinds enkele jaren als freelance-begrafenisondernemer. In zijn vrije momenten steekt hij graag een handje toe in de feestzaal van zijn vriend, Huyze Delicatesse.

Hij behaalde een diploma houtbewerker aan het VTI van Menen, maar belandde op zijn vijftiende in het wereldje van de begrafenisondernemers. “Ik was al even gefascineerd door wat er achter de schermen gebeurde bij een sterfgeval”, legt hij uit. “Tijdens een begrafenisplechtigheid had ik vooral oog voor de mensen die de dienst in goeie banen hielpen leiden.”

Op zijn zestiende trok Davy zijn stoute schoenen aan en klopte hij aan bij een Meense begrafenisondernemer. “Niet veel later kreeg ik er mijn eerste opdracht en ik ging er ook als jobstudent aan de slag,” vervolgt hij. “Voor ik het goed en wel besefte, was ik er vrijwel ieder weekend in de weer.”

Geen eigen funerarium

Toen Davy als houtbewerker afstudeerde, werd hij ook bij diezelfde begrafenisondernemer aangenomen. “Ik volgde nog een twee jaar durende opleiding als begrafenisondernemer bij Syntra West en bleef er in totaal vijf jaar werken. Daarna verkaste ik naar een ondernemer in Roeselare en een drietal jaar geleden besliste ik om op eigen benen te staan.”

Davy opteerde ervoor om als freelancer aan de slag te gaan en geen eigen funerarium uit de grond te stampen. “Die investering is enorm en om mijn privéleven nog een beetje op peil te houden was een bestaan als freelance-begrafenisondernemer de beste keuze”, vertelt Davy, die ook als ceremoniemeester aan de slag is.

Bedankingsmailtjes

De liefde voor het vak zit diep geworteld bij Davy. “Vooral het feit dat je mensen in al hun verdriet kan bijstaan, trekt me aan. Hen helpen op een respectvolle manier en met het nodige medeleven, daar doe ik het voor. De mooiste momenten zijn wanneer ik na een dienst een bedankingsmailtje of -telefoontje krijg. Daar doe ik het voor, om de mensen te helpen”.

Als freelancer kan Davy door begrafenisondernemers ingehuurd worden om tijdelijk mee te draaien in hun funerarium. “Ik verzorg overbrengingen, opbaringen, leid diensten… Het enige verschil is dat ik geen eigen aula, funerarium of lijkwagen heb”, zegt hij. “En wanneer een begrafenisondernemer even vakantie neemt, kan ik desgewenst de zaak even runnen en garandeer ik de continuïteit.”

Nu opereert Davy in een breed gebied. “Roeselare, Ledegem, Deerlijk, Izegem, Moorslede, Menen… Een tiental begrafenisondernemers doen een beroep op mijn diensten en wekelijks verzorg ik een vijftal begrafenissen”, besluit hij.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier