David Van Reybrouck wint AKO Literatuurprijs

Redactie KW

De Vlaamse cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck uit Brugge heeft de AKO Literatuurprijs 2010 gewonnen met zijn boek “Congo, een geschiedenis”.

Van Reybrouck (1971) ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro. Volgens de jury is “Congo” “een knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier.”

“Overdonderd”

“Het is vreemd te midden van zo veel talent uitverkoren te zijn”, reageert de Bruggeling overdonderd. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) feliciteert David Van Reybrouck.”De bekroning wijst op Van Reybroucks uitzonderlijke talent om een wetenschappelijke analyse te mengen met een meeslepende verhaaltrant”, zegt Schauvliege. “Dat we zo op nieuwe inzichten stuiten in onze bewogen relatie met Congo, wijst des te meer op de grote waarde van het boek.”

Prijzen

David Van Reybrouck won eerder al de Debuutprijs (2002) voor “De plaag” en de Arkprijs van het Vrije Woord (2008) voor zijn toneelstuk “Missie”. Met “Congo” won hij onlangs ook de Libris Geschiedenis Prijs en de Jan Greshoffprijs.

(Belga/BS)

Bekijk de extra lange Zieta Max reportage over Van Reybrouck. Ga naar de videozone op deze site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier