Dansfestival December Dance sluit af met eigen talent

Redactie KW

In Brugge is het doek gevallen over December Dance. Het dansfestival van het Cultuurcentrum Brugge en het Concertgebouw focuste de voorbije tien dagen op de dansscène van het Canadese Québec. Toch had het festival ook oog voor talent van bij ons. Zo was er zaterdagnamiddag Platform, waarbij twee jonge streekgenoten Klaas Devos en Arend Pinoy de kans kregen om hun werk te presenteren.

De Bruggeling Klaas Devos aan is 23 jaar en studeerde af als danser aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij verdiept zich in hoe we performances beleven. “We werken met een opdeling van de ruimte, omdat we voor alle verschillende facetten binnen performance, zowel ruimtelijk, lichamelijk als naar het publiek toe, rond analyse werken. Met lasers plaatsen we punten binnen de ruimte. Waar staat het lichaam gepositioneerd en hoe kunnen we dat zo leesbaar mogelijk maken”, zegt Klaas Devos.

Arend Pinoy is 28 en heeft roots in Geluwe. Hij presenteert de solo ‘Talking about Kevin’. Daarin gaat hij op onderzoek hoe je als persoon beweegt in een ruimte. Een performance waarbij hij elementen uit theater en dans met elkaar verbindt. “Ik vind het tof dat dingen niet gesloten blijven. Dat acteurs niet enkel acteurs zijn en dansers niet enkel dansers. Ik vind het goed dat dat wel zo is. Ikzelf wil dat niet”, vertelt Arend Pinoy.

Ook de tweede editie van December Dance is een succes geworden. Een kleine 7.000 mensen vonden de weg naar het festival. Volgend jaar wordt Anne Teresa De Keersmaeker, bekend van Rosas, de curator van December Dance.

Afhankelijk van de beschikbare budgetten moet duidelijk worden hoe uitgebreid December Dance volgend jaar zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier