Danneels mag speurders uitleg geven over documenten uit zaak Dutroux

Redactie KW

Dinsdag wordt kardinaal Danneels ondervraagd door de speurders. Het Brussels gerecht heeft bij de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen documenten gelinkt aan de zaak Dutroux gevonden, waarvan het zich afvraagt hoe die daar zijn terechtgekomen.

Het gaat onder meer om foto’s van de opgravingen en de kinderlijkjes van Julie en Mélissa, evenals documenten over pedofilie die énkel bedoeld waren voor het gerecht, zo schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Kardinaal Danneels mag het gaan uitleggen bij de rechercheurs.

Bedoeld voor gerecht, niét voor de Kerk

De vertrouwelijke, gerechtelijke stukken werden de voorbije dagen teruggevonden tussen de vele documenten die op 24 juni in beslag werden genomen in het Mechelse aartsbisschoppelijk paleis. Het gaat om verslagen tussen magistraten, die enkel bedoeld waren voor het gerecht, zeker niét voor de Kerk. Het is de onderzoekers een raadsel wat die documenten in de kelders van de aartsbisschop deden.

Foto’s uit Dutroux-onderzoek

Hetzelfde geldt voor honderden foto’s uit het Dutroux-onderzoek en grote delen van het gerechtelijk dossier van de slachtoffertjes Julie en Mélissa. De speurders vonden in het aartsbisschoppelijk paleis tientallen foto’s van de opgravingen van hun lichaampjes, tot de lijkschouwingen toe, aldus Het Laatste Nieuws. Het gerecht wil ook duidelijkheid rond de briefwisseling die het vond over geheime en verbrande dossiers over pedofilie in de Kerk.

“Weten niks over die dossiers”

Eric de Beukelaer, woordvoerder van de bisschoppen, is verwonderd over de berichten. “We weten niks over die dossiers. We vragen ons af vanwaar die informatie komt”, aldus de Beukelaer. Hij zegt dat tijdens de verhoren die volgden op de huiszoekingen niemand het heeft gehad over de documenten. “Ik ben zelf verhoord en men heeft me helemaal niet ondervraagd over die documenten.” De woordvoerder roept op tot voorzichtigheid.

(Belga)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 9 juli 2010. Meer ook in het journaal van Focus-WTV, vanaf 18 uur.

>> Lees hier een reeks blogs (vooral deel 2 en 3) over het Britse blad The Sprout, dat het enkele jaren geleden had over een video van de dood van Julie en Melissa, waarop ook Kardinaal Danneels te zien zou geweest zijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier