Danneels in Knack : "Ik had het ontslag van Vangheluwe moeten eisen"

08/09/10 om 00:05 - Bijgewerkt om 00:04

Bron: Kw

Kardinaal Godfried Danneels werd meegesleurd in de controverses nadat de Brugse bisschop Roger Vangheluwe had bekend jarenlang zijn eigen neef seksueel te hebben misbruikt. Rik Van Cauwelaert van Knack had een gesprek met Danneels.

Buiten lopen joelende voetbalsupporters door de straten. Een zondagnamiddag in Mechelen. In zijn flat in een stille zijstraat, op een steenworp van wat ooit zijn bisschoppelijke ambtswoning was, praat kardinaal Godfried Danneels over de verwoestingen aangericht door de onthullingen over seksueel misbruik door de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Er vallen vele, lange stiltes. 'Er gaat geen minuut voorbij dat ik niet denk aan de tragedie die het slachtoffer doormaakt', zegt kardinaal Danneels in de loop van het gesprek. De publicatie in De Standaard van opnames gemaakt van zijn gesprek met het slachtoffer, diens familie en met bisschop Vangheluwe, had het effect van een brisantbom. Niet alleen in de Belgische kerk, ook binnen de familie van het slachtoffer waar de relaties de voorbije jaren compleet verknipt raakten. Begin april werd kardinaal Danneels in zijn wagen opgebeld door zijn oude vriend Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge. Godfried Danneels: 'Vangheluwe zei me: "Ik heb je iets te zeggen. Lange tijd heb ik een familielid misbruikt." Ik was zo verbouwereerd dat ik niets anders kon uitbrengen dan: 'Ik vind dit zeer erg.' Een lang gesprek is dat niet geweest. Ik was volledig van de kaart. Dagen heeft het geduurd voor ik wist waar ik stond. Want ik zag al een hele film van gebeurtenissen ontrollen. 'Wat later belde Vangheluwe me weer op met de vraag of ik zijn familie wilde ontmoeten. Op 8 april moest ik naar het Brugse stadhuis voor een viering van Okra, de vereniging van christelijke gepensioneerden. Daar zei Vangheluwe me: "We kunnen deze namiddag de familie ontmoeten." Ik zag niet goed waarom ik de familie moest ontmoeten. Tijdens het middagmaal hebben we daar even kort over gepraat. Ik vroeg hem wat de bedoeling was. Hij antwoordde alleen: "Mijn familie vraagt dat en die ontmoeting zal hen goed doen." Toch vroeg ik hem naar zijn familie te bellen om de ontmoeting uit te stellen. Hij kwam terug van de telefoon en zei dat ze al onderweg waren. 'Tot op vandaag heb ik het gevoel in een val te zijn getrapt. Noem het naïviteit. Je kunt allerhande veronderstellingen maken over de bedoelingen van Roger Vangheluwe. Maar de inschattingsfout is de mijne. De ontmoeting met de familie, met onder meer het slachtoffer, zijn ouders, een broer en een zuster, vond plaats in de oude abdij van Steenbrugge. De familie van Vangheluwe was heel verwonderd mij daar te zien, want ze verwachtten aartsbisschop Leonard. Een van hen vroeg nog: "Leonard is toch de overste?" Waarop ik zei: "Monseigneur Vangheluwe heeft me gevraagd om u te ontmoeten. Maar ik ben bereid mij terug te trekken als jullie alleen met bisschop Leonard willen praten." 'Er wordt nu beweerd dat ik het slachtoffer hoogmoedig heb behandeld door het gesprek te beginnen met "Zeg ne keer"...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!