Dani Lefevere oogst tomaat van meer dan een kilo

Redactie KW

Toen Dani Lefevere halfweg april naar jaarlijkse gewoonte zijn tomaten plantte, kon hij niet vermoeden dat er hem dit jaar wel een heel grote verrassing te wachten stond. Letterlijk dan. Deze week oogstte hij namelijk een tomaat van meer dan een kilo.

Vanaf het moment dat we hier kwamen wonen, heb ik al altijd mijn eigen groenten geteeld, zegt Dani. “Ik stam uit een landbouwersfamilie die onder meer. witloof en aardbeien kweekte. Het zit dus in het bloed. En nu heb ik in mijn moestuin aardappelen, ajuinen, peterselie en courgettes over paprika en komkommer tot bonen, pompoenen, broccoli, meloenen en zelfs zonnebloemen.”

Eigen methode

Maar in zijn serre vallen dus vooral de tomaten heel erg op. “Ik heb altijd al veel en grote tomaten gehad”, merkt Dani op. “Meestal zijn dat twee drie tomaten voor een kilo. Maar dit jaar is het de eerste keer dat ik een tomaat heb van 1,112 kilo en daar ben ik natuurlijk heel trots op.” Dergelijke reuzentomaten krijg je natuurlijk niet zo maar. “Ik heb zo mijn eigen methodes”, verklapt Dani.

“Eerst en vooral heb ik een hele goeie serre, waar de dakvensters al een natuurlijke bevruchting mogelijk maken. Maar daarnaast bevrucht ik de planten ook manueel. Dat doe ik door tegen de stam te tikken. Dat is een methode die ik vele jaren geleden nog gezien heb in een serrebedrijf waar mijn broers werkten. Nu gebeurt dit niet meer : boeren bevruchten hun tomaten door kasten met hommels in de serres te plaatsen.”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 17 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier