Damme is 13 beschermde monumenten rijker

Redactie KW

Dankzij een ministerieel besluit, ondertekend door Vlaams minister voor onroerend erfgoed Geert Bourgeois, is Damme dertien beschermde monumenten rijker. De monumenten zijn verspreid over het hele grondgebied van Damme.

In Damme zijn voortaan het standbeeld van Jacob van Maerlant op de Markt, het huis Biscayen langs de Kerkstraat 11 en Hoeve De Stamper langs de Zuiddijk 12 als monument beschermd.

Lapscheure

In Lapscheure zijn het de voormalige pastorie, de kosterswoning en de herberg langs de Lapscheurestraat 2-4 en de wegwijzer op de hoek van de Vredestraat en ‘t Molentje.

Moerkerke en Oostkerke

In deelgemeente Moerkerke zijn de Sareptakapel en het herenhuis Kasteel Vanreybrouck langs de Nieuwdorpstraat 43 aan de lijst met monumenten toegevoegd. Oostkerke telt met de Hoeve Oosthof langs de Krinkeldijk 1, de oude pastorie langs de Monnikenredestraat 9 en het kasteel langs de Spegelswegel drie nieuwe monumenten.

Sijsele en Vivenkapelle

In Sijsele zijn de provinciale grenspaal langs de N9 en het voormalige landhuis, heester en hoeve van Ryckevelde beschermd. Hoeve De Vierschare langs de Vierscharestraat 47 in Vivenkapelle vervolledigt het lijstje.

De beschermde monumenten komen in aanmerking voor subsidies bij onderhoud en restauratie.

(DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier